Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video A renunţat la viaţa la bloc pentru a-şi construi de la zero o casă, lângă Bucureşti. De ce are acum regrete

Românii care vor să iasă dintre betoane şi îşi construiesc propriile case la ţară sau la periferiile oraşelor se lovesc de piedici peste piedici. Este cel mai scump an pentru construcţii de până acum şi nimeni nu ştie să spună unde se vor opri creşterile de preţuri. De la structura de rezistenţă şi finisaje, până la materialele pentru izolaţie- majorările sunt între 30 şi 50 la sută faţă de anul trecut. Prinşi deja în tăvălugul scumpirilor, mulţi sunt nevoiţi să îşi refacă bugetul şi speră să îşi termine locuinţele la timp. 

de Greta Neagu

la 03.04.2022 , 08:45

Laurenţiu are o casă de terminat, aşa că astăzi nu l-am găsit pe şantier, ci, prin video call, la serviciu. Ne-a povestit cum, în pandemie, a decis să renunţe la viaţa de la bloc şi să îşi caute liniştea într-o locuinţă cu grădină, lângă Capitală. A început construcţia ei de la zero, anul trecut. În mare parte, cu bani împrumutaţi de la bancă. De la o vreme însă, şi-a pierdut din entuziasm.   

Citește și: Obiceiuri pe care le poți adopta după vârsta de 60 de ani pentru o viață sănătoasă. Ce sfaturi oferă specialiștii

Laurenţiu Butiseacă, proprietarul casei: Nu cred că o să termin la termenul propus. Ne propusesem undeva la sfârşitul lui august să ne mutăm. Soţia încă mai speră. Dar sincer eu nu văd termenul ăsta de realizat, tocmai din cauza preţurilor. Poate şi a manoperei. Mai amânăm o perioadă, reîncepem. Preţurile au crescut, dar gama low cost sau medie nu prea se mai găseşte. Ofertele durează între 3 şi 5 zile. Nu pot garanta mai mult preţul. Din ce aflăm de la distribuitori şi producători- au probleme în aprovizionarea cu materie primă. 

Vezi și

Reporter: Dacă ar fi să începeţi construcţia de la zero, astăzi, aţi mai face lucrul ăsta?

Pe acelaşi subiect

Laurenţiu Butiseacă, proprietarul casei:  La preţurile actuale? Să zic cam 30% aş renunţa. 

Fluctuaţia de preţ este extrem de mare. 

Aşa arată şi datele primite de la comercianţi. Pe lângă materialele folosite în structura de rezistenţă a unei case, totul este mai scump faţă de anul trecut. Polistirenul a ajuns de la 45 de lei baxul la 70 de lei. Ceramica a înregistrat scumpiri, în tranşe, de 30 la sută. La fel şi parchetul.

Greta Neagu, reporter Observator: Construcţia acestei case a început în 2021 şi, până la acest stadiu a costat undeva la 100 de mii de euro. Doar cărămida, de la 4-5 lei bucata a ajuns la 8, chiar 10 lei. Aşa că proprietarul, dacă ar fi să înceapă construcţia de la zero, astăzi, ar trebui să aibă pregătit un buget de cel puţin 150 de mii de euro pentru a ajunge cu locuinţa la roşu. 

Preţuri ridicate la materialele de construcţii

Asta deşi Laurenţiu spera să-i ajungă 180 de mii de euro pentru toate cheltuielile. 

Laurenţiu Butiseacă, proprietarul casei: Estimez, cred, 30-40% în plus. Asta, bineînţeles, cu achiziţii de materiale poate uşor inferioare. 

Cine caută calitate, trebuie să se aştepte la preţuri pe măsură. 

Bogdan Dumitru, şef depozit materiale: O placă ceramică foarte bine vândută anul trecut care costa aproximativ 140 de lei acum este la 188 de lei. 

Şi lista scumpirilor continuă. Gresia şi faianţa premium au ajuns şi la 140 de lei metrul pătrat. Parchetul laminat costă şi 70 de lei pe metrul pătrat. Corpurile de iluminat s-au scumpit şi ele. Şi în ceea ce priveşte inspecţia tehnică imobiliară se văd schimbări în această perioadă. 

Cristian Mihai, consultant tehnic: Aveam undeva la 3, 4 clienţi în fiecare zi. Inclusiv sâmbăta. Acum avem undeva la doi clienţi pe zi şi weekendul liber, ca să spun aşa. Oamenii nu mai pot bugeta corect o construcţie, mai ales dacă vrei să faci în regie proprie. 

Mulţi se mai gândesc dacă îşi construisc o casă

Greta Neagu Like
Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » A renunţat la viaţa la bloc pentru a-şi construi de la zero o casă, lângă Bucureşti. De ce are acum regrete