Meniu
Search
x

Abatoarele mobile promise în Gorj, aprobate dar nefinanțate

Praf în ochi şi promisiuni deşarte. Atât s-a ales dintr-un proiect în care crescătorii de animale din ţara noastră și-au pus toate speranţele. Este vorba despre înființarea unor abatoare mobile care ar fi permis vânzarea de carne direct din fermă, fără intermediari.

De Redactia Observator la 09.03.2020, 12:27
Vezi și
  • Crescătorii de ovine din Gorj nu primesc bani pentru abatoare.
  • Abatoarele mobile răman nefinanțate.

Praf în ochi şi promisiuni deşarte. Atât s-a ales dintr-un proiect în care crescătorii de animale din ţara noastră și-au pus toate speranţele. Este vorba despre înființarea unor abatoare mobile care ar fi permis vânzarea de carne direct din fermă, fără intermediari.

Oamenii au depus proiectele de finanţare, le-au fost aprobate, dar nu au primit şi banii. Fără un acces facil la piața de desfacere din țară, oamenii sunt nevoiți să își dea animalele la export.

Constantin Stancu are în ferma sa, din judeţul Dolj, 750 de oi și capre. În 2018, a aflat că poate să primească fonduri pentru deschiderea unui abator mobil. Aşa putea sa sacrifice animelele direct în fermă, iar mai apoi să le vândă dintr-o celulă frigorifică mobilă, conform standardelor europene.

A înființat o asociație de crescători și împreună cu alți patru fermieri au făcut proiectul pe care l-au depus la agenția de finanțare a investițiilor în mediul rural. Proiectul a fost evaluat, aprobat, dar în cele din urmă nefinanţat.

Constantin Stancu, președintele Asociație de Crescători de Animale: Am fost la o întrunire cu domnul ministru la Sibiu și ni s-a spus că a fost o păcăleală. Abatoarele au fost praf în ochi, că nu au fost fonduri niciodată pentru abatoare.

În aceeaşi situaţie este şi acest crescător de ovine din Giurgiţa, judeţul Dolj. El spune că e mai ieftin să mâncăm carne de oaie importată decât din România.

Radu Cioroiu, crescător de ovine: Avem excedent de animale, deoarece târgurile sunt închise, liberul schimb, trocul cum era odată nu mai este valabil. Ni s-au închis porțile pur și simplu.

În lipsa abatoarelor mobile și pentru că târgurile de animale rămân în continuare închise din cauza pestei porcine, crescătorii sunt nevoiți să vândă doar prin intermediari. Asta înseamnă un preț mai mare pentru consumatorul final.

Aşa se face că oamenii pot cumpăra animalele numai înainte de sacrificare şi doar din abatoare sau centre înfiinţate special de direcţiile santiar veterniare la cererea municipalităţii, dar numai înainte de anumite evenimente, cum ar fi Paştele.

Andrei Butaru, director DSV Dolj: Pot să facă o cerere la DSV. Noi trimitem acolo o echipă de specialiști care stabilesc condițiile minime pentru abatorizare în acest scop. În restul anului numai în abatoarele autorizate.

În total, 61 de proiecte pentru înființarea de abatoare mobile au fost depuse în 2018, la nivelul întregii țări. Valoarea maximă acordată este de 67.000 euro, iar 30% din sumă trebuie asigurată de beneficiar.

Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News!

Observator » Stiri sociale » Abatoarele mobile promise în Gorj, aprobate dar nefinanțate