Incendiul care a mistuit un bloc în Sectorul 5 a scos la iveală un lanţ de ilegalităţi
Abia după incendiu iese la lumină un lanţ de ilegalităţi de pe piaţa imobiliară din Capitală. Blocul care a ars a fost construit în urmă cu cinci ani.
Abia după incendiu iese la lumină un lanţ de ilegalităţi de pe piaţa imobiliară din Capitală. Blocul care a ars a fost construit în urmă cu cinci ani. Şi, în toată această perioadă, s-ar fi făcut improvizaţii. Locatarii sunt proprietari fără acte şi vorbesc despre un bloc construit fără autorizaţii. De altfel, nu ar fi fost singurul ridicat de mai mulţi afacerişti anchetaţi de ani buni pentru modul în care au vândut casele.
"De ce au închis ochii?", întreabă acum păgubiții. Este însă întrebarea la care anchetatorii caută acum un răspuns. Oamenii vorbesc despre un bloc fantomă, pentru că în acte nu ar exista. Iar ei sunt proprietari fără documente. Au cumpărat apartamente în blocul ridicat, spun ei, fără autorizaţie de construcţie. Şi au acceptat o înţelegere cu dezvoltatorul. S-au bucurat de case mai ieftine achiziţionate, de mulţi dintre ei, în rate fără dobândă.
"Am dat banii la dezvoltator şi ne-a promis că în şase luni ne fac acte de proprietar", spune un locatar.
Au trecut însă cinci ani şi nu şi-au mai văzut actul de proprietate. Ar fi primit în schimb o decizie de la Fisc, pentru a-şi plăti impozitele.
"Un miliard şi 350 de miloane a venit la fiecare să plătim", spune un alt locatar.
De altfel, blocul a fost în mijlocul unei anchete penale încă de acum trei ani. Când dezvoltatorul, Ilie Ioniţă, aceeaşi persoană despre care acum vorbesc şi locatarii, a fost reţinut. Surse din anchetă spuneau la acea vreme că este apropiat de clanul Cămătaru. Ar fi pus la punct o afacere imobiliară ilegală.
Şi alte persoane au fost investigate pentru o evaziune fiscală de peste 2 milioane şi jumătate de euro. Procurorii spuneau că afaceriştii ar fi vândut apartamente fără să plătească taxe şi impozite. 20 de astfel de blocuri ar fi ridicat în total afaceriştii. Toate în aceeaşi zonă din sectorul 5. Şi cu aceleaşi probleme.
Astfel de pericole există în mai multe ansambluri rezidenţiale din Capitală, atrag atenţia specialiştii. Noile apartamente se cumpără din faza de proiect. Oamenii se îndatorează pe viaţă, fără să ştie cum vor arăta, în final, locuinţele lor.
După dezastru, reprezentanţii Primăriei au transmis, printr-un comunicat, că problema avizelor şi a autorizaţiilor este investigată de către anchetatori. Astăzi şi reprezentanţii Inspectoratului de Stat în Construcţii au mers în control. Dar nu au oferit nicio explicaţie despre cum a fost ridicat acest imobil.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰