Accidentul vascular cerebral

Publicat: 06.05.2018, 16:19.
Actualizat: 07.05.2018, 15:26

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când aportul de sânge la o zonă din creier este întrerupt sau redus, privând paranchimul cerebral de oxigen și nutrienți. În câteva minute, celulele creierului încep să moară.

Reclamă

pixabay.com

Un accident vascular cerebral (AVC) apare atunci când aportul de sânge la o zonă din creier este întrerupt sau redus, privând paranchimul cerebral de oxigen și nutrienți. În câteva minute, celulele creierului încep să moară. Când celulele creierului mor în timpul unui accident vascular cerebral, capacitățile controlate de acea zonă din creierul, cum ar fi memoria, limbajul și controlul functiilor motorii pe jumatate de corp. Termenul "accident" subliniază aspectul brusc sau brutal al simptomelor, dar în majoritatea cazurilor cauzele acestei afecțiuni sunt legate de bolnav (legate de vârstă, comorbidități, dietă sau stil de viață etc). Un accident vascular cerebral este o urgență medicala. Tratamentul prompt este esențial, iar măsurile terapeutice timpurii pot minimiza afectarea creierului și potențialele complicații. Cere ajutorul specialistilor in neurologie de la Neuroaxis, prima clinica integrata de neurologie din Bucuresti, care functioneaza in regim de ambulatoriu de specialitate.

În Europa, unul din fiecare 200 de persoane are un accident vascular cerebral în fiecare an. Probabilitatea unui accident vascular cerebral ischemic crește odată cu vârsta, în timp ce probabilitatea de accident vascular cerebral hemoragic este independentă de vârstă. Accidentul vascular cerebral este principala cauză a dizabilității fizice la adulți și a doua cauză principală de deces în majoritatea țărilor occidentale.

Tipuri de accident vascular cerebral

Reclamă

Un accident vascular cerebral poate fi cauzat de o arteră blocată (accident vascular cerebral ischemic) sau de ruperea unui vas de sânge (accident vascular cerebral hemoragic). Unii oameni pot prezenta doar o întrerupere temporară a fluxului sanguin către creier (atac ischemic tranzitoriu sau AIT), care nu provoacă sechele neurologice permanente.

a) Accidentul vascular cerebral ischemic

Aproximativ 80% din accidentele vasculare cerebrale sunt accidente ischemice. Tulburările ischemice apar atunci când arterele la creier devin înguste sau blocate, determinând un flux sanguin redus (ischemie). Cele mai frecvente accidente ischemice includ au ca factor determinant tromboza arteriala și embolia arteriala sau cardiaca.

Reclamă

b) Accidentul vascular cerebral hemoragic

Accident vascular cerebral hemoragic apare atunci când un vas de sânge din creier se “sparge”. Hemoragiile cerebrale pot rezulta ca urmare a mai multor boli care afectează vasele de sânge. Printre cele mai frecvente cauze, amintim:

Reclamă

Tipurile de accident vascular cerebral hemoragic includ: hemoragie intracerebrală și hemoragia subarahnoidiană.

c) Accidentul ischemic tranzitor (AIT)

Un atac ischemic tranzitor se caracterizează printr-un deficit neurologic focal cu durata sub 24 de ore şi rezoluţie completă (fără sechele clinice). AIT apare prin întreruperea provizorie a fluxului arterial cerebral. Semnele clinice dispar in maxim 24h si, teoretic, nu ar trebui sa existe imagini sugestive de AVC acut la examinarea CT (computer - tomograf) sau RMN (rezonanță magnetică nucleară). Având un atac ischemic tranzitor vă pune la risc mai mare de a avea un accident vascular cerebral definit, cauzând deficite neurologice permanente mai târziu ( > 10 - 15% dintre accidentele ischemice tranzitorii sunt urmate de un accident vascular cerebral major în urmatoarele 30 zile).

Reclamă

Factori de risc pentru AVC

Tabloul clinic dintr-un accident vascular cerebral

Simptomele unui accident vascular cerebral sunt variate, în funcție de zona creierului afectată. Cele mai frecvent diagnosticate sunt:

În plus față de simptomatologia neurologica mentionata anterior, aproximativ 50% dintre persoanele care supraviețuiesc accidentului vascualr cerebral ajung sa sufere de depresie în primii ani.

Cum recunoaștem un accident vascular cerebral?

Cea mai simplă modalitate de recunoaștere a accidentului vascular cerebral este prin metoda FAST:

Investigațiile paraclinice în accidentul vascular cerebral

Investigațiile paraclinice au un scop dublu: confirmă diagnosticul de accident vascular cerebral si tipul acestuia (ischemic sau hemoragic). In plus ajuta la completarea bilantului investigational privind cauza accidentului vascular cerebral. Explorările imagistice utilizate sunt computerul tomograf și imagistica prin rezonanța magnetică. Aceasta ne arata aria din creier afectata, vasul ce a fost infundat sau rupt, precum si relatia leziunii cu tesutul sanatos invecinat.

O alta investigatie ce trebuie efectuata este Ecografia-Doppler a vaselor cervicale si cerebrale (carotide si vase intracerebrale) - ce ne va arata daca exista sau nu leziuni la nivelul vaselor de sange, care ar putea determina AVC-ul ischemic. Aceasta investigatie foloseste unde sonore (ultra-sunete) si prin intermediul unui software se creează imagini detaliate ale arterelor. Defapt testul ne ajuta sa idetificam daca exista sau nu depuneri de colesterol in peretii vaselor ceea ce va perturba fluxul normal al sangelui catre creier. Ecocardiografia, o alta investigatie utila, presupune investigarea inimii in vederea depistarii unei anomalii la acest nivel, ce ar putea determina un AVC. Foloseste aceleasi principii tehnice ca si Ecografia doppler a vaselor, aratandu-ne in timp real cum se misca muschiul inimii, valvele cardiace, fluxul sangvin in acest organ. O ecocardiografie poate detrmina daca exista sau nu defete strcuturale, functionale, sau chiar cheaguri în inima, ce s-ar putea desprina si pleca catre cap, cauzand accidentul vascular cerebral.

Tratamentul accidentului vascular cerebral

Tratamentul de urgență pentru accident vascular cerebral depinde de faptul dacă aveți un accident vascular cerebral ischemic care blochează o arteră (cel mai comun tip) sau un accident vascular cerebral hemoragic care implică sângerare în creier.

Tratamentul accidentului vascular cerebral de cauză ischemică

a) Faza acută

Tratamentul AVC ischemic acut trebuie să se efectueze în unități de urgențe neurovasculare, exclusiv in Spital. Ingrijirea acestor pacienți în unități specializate s-a dovedit a ameliora evoluția și prognosticul bolii. Pacienții care de la debut prezintă o stare gravă, cu deficite neurologice majore și alterarea stării de conștiență necesita monitorizare atenta din partea personalului medical, eoarece pot avea nevoie de suport pentru respiratie sau mentinera functiilor vitale in parametrii optimi. Un lucru important de mentionat este faptul ca nu este bine sa se scada tensiunea arteriala, daca aceasta nu este mai mare de 220mmHgm deoarece poate agrava leziunile ischemice. Tensiunea arteriala se va scadea evetual dupa confirmarea diagnoticului, fara insa a fi prea mica.

Tratamentul de electie in AVC ischemic acut este tromboliza:

Tensiunea arterială este de cele mai multe ori crescută în AVC acut, această creștere având un caracter reactiv, determinata de creșterea rezistenței vasculare la nivel cerebral. Pentru pacienții care nu sunt candidați pentru tromboliză, tensiunea arterială trebuie tratată dacă are valoarea sistolică mai mare de 220 mmHg sau valoarea diastolică mai mare de 110 mmHg. În cazul prezenței comorbidităților cu risc major (insuficiență cardiacă, infarct miocardic) se impune scaderea tensiunii arteriale. Pentru pacienții care urmează să primească tromboliză, tensiunea arterială nu ar trebuie să depășească 180/100 mmHg, valori mai mari crescând riscul de transformare hemoragică, adica e sangerare dupa administrarea tratamentului trobolitic.

Accidentele vasculare cerebrale ischemice de dimensiuni mari se pot insoti de edem cerebral, acesta fiind unul mixt. Uneori se poate recomanda tratamentul edemului cerebral cu solutii cu osmolaritate crescuta, pentru a scăde presiunea intracraniena și ameliorarea eventual o ameliorare a deficitelor neurologice.

În lipsa altor contraindicații, tuturor pacienților cu AVC acut li se va continua tratament cu antiagregant plachetar, cel mai frecvent se va administreaza Aspirină, care reduce mortalitatea și riscul de recurență a evenimentelor ischemice.

b) Tratamentul în faza de recuperare

Acest tratament urmărește în primul rând tratamentul factorilor de risc. Astfel, un obiectiv important îl reprezintă normalizarea tensiunii arteriale la pacienții hipertensivi (se folosesc sartani și inhibitori de enzimă de conversie a angiotensinei), care scade riscul de recurență cu până de 30%. Statinele (Atorvastatină, Rosuvastatină), nu numai prin efectul direct asupra colesterolului, ci și prin efectele vasoprotectoare sunt eficiente în prevenția secundară fiind recomdandate tuturor pacienților care au suferit accident vascular cerebral. Antiagregantele plachetare (Aspirină, Clopidogrel) scad riscul recurenței AVC ischemic cu aproximativ 20%. Tratamentul anticoagulant oral (Acenocumarol sau Warfarină) este recomandat numai în anumite situații (fibrilație atrială cronică sau paroxistică, infarct miocardic recent sau anevrism ventricular, valvulopatii, endocardită, protezare valvulară).

Endarterectomia carotidiană este recomandată pacienților cu stenoze carotidiene de peste 70% care au suferit un eveniment ischemic (accident vascular cerebral ischemic sau accident ischemic tranzitor). O alternativă la endarterectomie este angioplastia cu stentare carotidiană

.

Descarcă aplicaţia Observator News din Google Play sau App Store şi fii la curent cu ştirile momentului din România şi din lume.

Citește și
recomandari pe a1.ro
El are 61 de ani, iar soția sa are 19. Motivul pentru care părinții tinerei au sunat la poliție când l-au văzut pe bărbatul cu 42 de ani mai în vârstă decât fiica lor
El are 61 de ani, iar soția sa are 19. Motivul pentru care părinții tinerei au sunat la poliție când l-au văzut pe bărbatul cu 42 de ani mai în vârstă decât fiica lor
Reclamă
Top știri
Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''
1
Mapamond • pe 21.10 la 21:10

Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''

Lacrimi amare pentru mămica ucisă alături de trei copii, după o petrecere în pijamale. O caleaşcă trasă de cai albi a dus sicriul, în Anglia: ''Durerea este de nedescris''
Filmul crimei din Brăila. Primele explicații ale ucigașului, după ce a omorât-o pe Georgiana, cumnata lui însărcinată
2
Eveniment • pe 21.10 la 19:06

Filmul crimei din Brăila. Primele explicații ale ucigașului, după ce a omorât-o pe Georgiana, cumnata lui însărcinată

Filmul crimei din Brăila. Primele explicații ale ucigașului, după ce a omorât-o pe Georgiana, cumnata lui însărcinată
Bătaie cu pumni și picioare în mall-ul VIVO Cluj, după ce un individ a refuzat să arate certificatul verde și a devenit violent
3
Eveniment • pe 21.10 la 21:50

Bătaie cu pumni și picioare în mall-ul VIVO Cluj, după ce un individ a refuzat să arate certificatul verde și a devenit violent

Bătaie cu pumni și picioare în mall-ul VIVO Cluj, după ce un individ a refuzat să arate certificatul verde și a devenit violent
Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
4
Extern • ieri la 20:40

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"

Mesaj sfâșietor transmis de actorul Alec Baldwin, după ce a ucis-o din greșeală pe Halyna, director de imagine al filmului "Rust"
Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO
5
Extern • pe 20.10 la 15:21

Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO

Sfidare la adresa poliției. 20 de bărbați mascați au tăiat în Franța cu polizorul un stâlp pentru a distruge camerele de supraveghere. VIDEO
RECOMANDĂRI
Incidenţa Covid în Capitală, în uşoară scădere faţă de vineri: 16.53 cazuri la mia de locuitori
Sanatate • la 10:51

Incidenţa Covid în Capitală, în uşoară scădere faţă de vineri: 16.53 cazuri la mia de locuitori

Incidenţa cumulată a cazurilor de coronavirus la nivelul Capitalei a ajuns, sâmbătă, la 16.53 infectări la mia de locuitori,...

Incidenţa Covid în Capitală, în uşoară scădere faţă de vineri: 16.53 cazuri la mia de locuitori
Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Moaştele, aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj
Eveniment • la 10:31
Video

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Moaştele, aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj

Sărbătoarea Sfântului Cuvios Dimitrie cel Nou: Moaştele, aşezate în Baldachinul Sfinţilor. Condiţii speciale pentru pelerinaj
Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana
Eveniment • la 09:30
Video

Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana

Accident cumplit cu trei morți, în Dâmbovița. Un BMW a fost făcut praf de un camion pe DN7, între Slobozia Moara si Bâldana
Transylvania Open: Emma Răducanu a ajuns în România. Va juca pentru prima dată la un turneu WTA în țara noastră
Sport • la 08:18
Video

Transylvania Open: Emma Răducanu a ajuns în România. Va juca pentru prima dată la un turneu WTA în țara noastră

Transylvania Open: Emma Răducanu a ajuns în România. Va juca pentru prima dată la un turneu WTA în țara noastră
PARTENERI
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
spynews.ro
Valentina Pelinel, primele declarații după ce a fost filmată în cârje. Ce i s-a întâmplat soției lui Cristi Borcea: „Soțul mi-a adus cei mai buni specialiști”
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
libertatea.ro
Ce i-a spus Reghe soției despre iubită. Anamaria Prodan rupe tăcerea: „Mă simt foarte trădată„
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
bzi.ro
Raed Arafat, despre accesul în magazinele alimentare cu certificat verde: „Nu ne referim la magazinele esenţiale”
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
bzi.ro
Vaccinarea împotriva COVID-19 va fi obligatorie în România. Ministrul demis al Sănătății, Cseke Attila a făcut anunţul
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2021. Leii trebuie să se relaxeze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
CaTine.ro
Horoscopul zilei de 24 octombrie 2021. Leii trebuie să se relaxeze. Află ce se întâmplă cu zodia ta
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
gandul.ro
Ultima oră! A murit Gelu Tofan
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
prosport.ro
FOTO. Cât de frumoasă este Ioana Țiriac, unica fiică a miliardarului Ion Țiriac! Cum i-a captat atenția Simonei Halep
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Ziare.com
Imaginea dezolantă a cimitirelor sufocate în urma valului de decese COVID. “Solicitările la pompe funebre au crescut cu 40-50% față de anul trecut” FOTO
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
redactia.ro
Anamaria Prodan și-a ales cel mai temut avocat pentru divort. E cunoscut pentru că a golit contul unui milionar la partaj
Actorii din serialele turcești care s-au îndrăgostit pe platourile de filmare. Cele mai iubite cupluri ale momentului
tvhappy.ro
Actorii din serialele turcești care s-au îndrăgostit pe platourile de filmare. Cele mai iubite cupluri ale momentului
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
GSP
Cum se împarte averea! Câți bani primește Reghecampf la divorț: „Trădătorul e în genunchi”
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
money.ro
RAR avertizează: Nu se poate iarna cu cauciucuri all season! Vor fi sancțiuni grele
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
as.ro
„Nu mai e loc de împăcare”. Anamaria Prodan îl face praf pe Laurenţiu Reghecampf. Cum a umilit-o antrenorul
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
as.ro
Cătălin Moroșanu, reacție nervoasă după ce polițiștii l-au lăsat fără permis. „Mă duc la Mănăstirea Bârsana, să fac un pomelnic pentru ei!”
Ce reprezintă barele de semnal de pe telefon, de fapt. Misterul a fost elucidat de un expert
UseIT
Ce reprezintă barele de semnal de pe telefon, de fapt. Misterul a fost elucidat de un expert
Observator de bine
Greta Gavrilă
Observator de bine • ieri la 20:41
Video

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi

Observator de bine, 22 octombrie 2021, prezentat de Greta Gavrilă.

Observator de bine, 22 octombrie 2021. O femeie din Statele Unite a salvat 27 de căţeluşi, care urmau să fie eutanasiaţi
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 21.10 la 22:39
Video

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie

Observator de bine, 21 octombrie 2021. Topul celor mai bune 100 seriale din istorie
Greta Gavrilă
Observator de bine • pe 20.10 la 21:53
Video

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui

Observator de bine, 20 octombrie 2021. Băiețel de 12 ani din București, sărbătorit de poliție de ziua lui