Antena Meniu Search
x

Se reia transplantul de cord la Târgu-Mureş

Veste bună pentru românii care aşteaptă un transplant de cord. Conducerea Institutului de Urgenţă pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant a anunţat că toate procedurile de acreditare au fost finalizate.

Vezi și

Activitatea de transplant de cord poate fi reluata în orice moment, la Târgu-Mureş. MAi exact, la apariţia primului donator, medicii mureşeni vor intra în sala de operaţie, şi un român va primi o nouă şansă la viaţă.

De mai bine de doi ani şi jumătate aşteaptă bolnavii ca transplanturile de cord să fie reluate la Institutul Inimii din Târgu-Mureş. Mai ales că este singurul loc din zonă unde se fac aceste intervenţii.

"Noi sperăm că din acest moment să revenim acolo unde am fost şi să ne desfăşurăm activitatea aşa cum trebuie", spun doctorii.

Vechea echipă s-a reîntors şi e gata de operaţie.

"Translantul cardiac este posibil la Târgu-Mureş atunci când se găseşte un donator pentru unul din pacienţii noştri pe care îi avem pe listele de aşteptare", zic medicii. 

Şi nu sunt puţini. Unul dintre ei este şi Marius Luduşan. Are 36 de ani, doi copii şi este jandarm în Târgu-Mureş. Bărbatul a descoperit în aprilie că suferă de o afecţiune gravă a inimii. Singura soluţie pentru el: transplantul de cord.

"Am aflat cu mare bucuirie că s-a redeschis Institutul Inimii şi este o şansă mare", spune bărbatul, plin de optimism. 

Aşa că s-a înscris pe lista de aşteptare. Se roagă acum la Dumnezeu să găsească repede un donator.

Un alt Marius, dar din Sibiu, a fost mai norocos. A avut a doua şansă la viaţă acum 5 ani când a primit o nouă inimă. Are puţin peste 30 de ani, şi a aşteptat şi el câţiva ani până s-a împlinit minunea.

Din 1999 şi până în urmă cu doi ani, medicii din Târgu Mureş au reuşit să facă performanţă şi au realizat, în medie, 10 transplanturi pe an. Institutul inimii din Târgu-Mureş a fost însă desfinţat în anul 2011.

Ulterior, medicii specialişti de acolo au plecat în sectorul privat. Acum însă, la patru luni, de la apariţia hotărârii de Guvern care a reînfiinţat Institutul, toate procedurile de acreditare au fost îndeplinite, iar doctorii sunt pregătiţi să redevină ce au fost. Salvatori de vieţi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Drumul spre casă din vacanţă. Amânaţi întoarcerea pentru a evita aglomeraţia?

Observator » Stiri sociale » Se reia transplantul de cord la Târgu-Mureş