Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Adevărul trist din spatele hainelor de firmă: pentru a produce un simplu tricou alb se consumă 2.700 de litri de apă

Strălucitoare, seducătoare, mereu schimbătoare, moda are şi o parte întunecată. În spatele hainelor pe care le cumpărăm pe bandă rulantă se ascunde o întreagă industrie poluantă. Un reportaj special realizat de Ana Maria Gheorghe. 

de Redactia Observator

la 26.08.2023 , 20:50

Fast Fashion. Sau moda pe repede-înainte. Haine fabricate ieftin, purtate puţin, aruncate rapid.

Ana Maria Gheorghe: Într-o epocă a consumerismului, adevărata victimă a modei este planeta.  Pentru a produce un singur tricou alb, simplu, se consumă 2.700 de litri de apă, cam cât i-ar ajunge unui om să supravieţuiască doi ani şi jumătate. Acelaşi tricou ajunge la gunoi după numai 7 purtări, din simplul motiv că ne plictisim. În medie, fiecare român aruncă 11 kilograme de haine pe an. 

La nivel global, în fiecare secundă, echivalentul unui camion plin cu haine ajunge la gunoi

Vezi și

Industria modei poluează mai mult decât toate zborurile internaţionale şi transporturile maritime la un loc. E preţul uriaş al imaginii, atât de importantă în societatea de astăzi. 

Pe acelaşi subiect

Cristina Fulop, psiholog: Nu are rost să fim ipocriţi, dar suntem influenţaţi serios, în opinia noastră, de ceea ce vedem. Ştiu că există o vorbă românească care spune că nu haina îl face pe om, dar trăim într-o epocă în care haina influenţează extrem de mult percepţia celorlalţi asupra noastră. 

Lora, cântăreață: Nu vă luaţi după influencerii care sunt ca o vitrină mişcătoare şi scopul lor şi rolul lor e ca noi să aflăm de cât mai multe branduri, să aflăm de cât mai multe ţinute şi d-aia ei le schimbă. Purtaţi hainele mai des, să nu ne confundăm cu vitrinele, că noi nu suntem vitrine, suntem oameni în carne şi oase. 

Ca artist, Lora preţuieşte imaginea. Dar nu cu orice preţ. Nu aruncă îmbrăcămintea, ci o reciclează sau o donează. Îşi modifică singură hainele. Şi nu se fereşte să apară pe scenă în aceleaşi ţinute, de mai multe ori. 

Dominica Mărgescu, director de modă: Nu trebuie să schimbi hainele tot timpul ca să fii cool şi trendy. 

Ana Maria Gheorghe: Românii au tendinţa de a-ţi spune: ai purtat de prea multe ori o rochie sau te-am văzut de mai multe ori în aceeaşi rochie.

Dominica Mărgescu, director de modă: Pentru mine asta este ceva total greşit şi mă enervează când aud asta. Pentru că d-asta există stylingul. Tu poţi să ai o singură rochie neagră pe care s-o stilizezi în foarte multe feluri.

O garderobă versatilă: e prima regulă a unui dressing sustenabil

Investiţi în 5 piese esenţiale, de bază, pe care să le combinaţi în mai multe feluri. 

Dominica Mărgescu, director de modă: Jeanşii, sacoul negru, o cămaşă albă/t-shirt alb, un palton (bej, aş spune, camel, mi se pare cel mai clasic). O pereche de flats, care pot fi balerini sau loaferşi. 

Regula numărul 2: Alegeţi materiale din fibre naturale, sustenabile, precum inul sau bumbacul organic. Trei: Recondiţionaţi hainele vechi şi nu vă feriţi de magazinele vintage sau second hand. 

Un concept la modă de câţiva ani în România, dar pus în practică demult în alte ţări, unde sustenabilitatea e lege. Cât de importantele sunt hainele pentru români o demonstrează statisticile: lunar, cheltuim mai mulţi bani pentru îmbrăcăminte, decât pentru sănătate şi educaţie. 

Ana Maria Gheorghe: Când devine shoppingul o problemă?

Cristina Fulop, psiholog: Atunci când este menit a acoperi minusuri din interior. Da, este mai uşor aşa, pentru că este măsurabil să spun am 40 de ţinute în dressing, decât să rezolv conflictele interioare şi tot ce nu este aşezat din punct de vedere psihoemoţional. 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Adevărul trist din spatele hainelor de firmă: pentru a produce un simplu tricou alb se consumă 2.700 de litri de apă