Afacerea cu afini a prins chiar şi în Oltenia, într-un sol deloc prietenos
A început sezonul afinelor olteneşti. Pare greu de crezut, dar în judeţul Olt, pe zeci de hectare, se coc de la o zi la alta tone de afine. Astăzi, în prima zi de cules, muncitorii au strâns aproape trei tone de fructe. Din păcate, toate vor ajunge la export.
A început sezonul afinelor olteneşti. Pare greu de crezut, dar în judeţul Olt, pe zeci de hectare, se coc de la o zi la alta tone de afine. Astăzi, în prima zi de cules, muncitorii au strâns aproape trei tone de fructe. Din păcate, toate vor ajunge la export.
La o aruncătură de băţ de Dunăre, în judeţul Olt, o plantaţie de afini a prins rădăcini în solul nisipos. Fructele negre şi suculente, pline de vitamine, sunt alese cu grijă. Este prima recoltă după doi ani de la plantare.
Din păcate, nu românii vor fi cei care vor mânca delicioasele afine abia culese, ci străinii. Întreaga recoltă strânsă de pe cele 30 de hectare din comuna Ianca vor ajunge în Germania şi în Bulgaria.
Marile lanţuri de magazine din România nu au fost interesate de afinele autohtone.
După investiţia de peste un milion de euro în plantaţia de afini din judeţul Olt, firma spaniolă a reuşit să ofere locuri de muncă tocmai românilor plecaţi până acum în străinătate.
Până la jumătatea lunii viitoare se va termina culesul afinelor. Proprietarul plantaţiei estimează că va aduna 90 de tone de fructe. Un singur kilogram va fi vândut peste hotare cu 5 euro şi 50 de cenţi.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰