Antena Meniu Search
x

Ajutor pentru răniţii de la Colectiv

Optimismul la care nu a renunţat nici pe patul de spital îi poate grăbi vindecarea

Vezi și

Optimismul la care nu a renunţat nici pe patul de spital îi poate grăbi vindecarea. Povestea lui Mihai, adolescentul în scaun rotile rănit în incendiul de la Colectiv, a ajuns la urechile unui celebru chirurg din Turcia.

Mehmet Mutaf a rămas uimit de optimismul lui Mihai. Şi după o vizită prin spitalele din capitală, medicul a promis că-i va ajuta pe toţi răniţii, pro bono.

Ar vrea să-i opereze pe toţi în Turcia. Dar dacă statul român va permite, Mutaf va opera şi în spitalele din Bucureşti. La 15 ani, imobilizat de ani de zile într-un scaun cu rotile, Mihai e un model de optimism. Chiar şi pe patul de spital, după incendiul de la Colectiv, băiatul reuşeşte să impresioneze.

Bolnav de tetrapareză spastică şi ars de flăcările de la club, Mihai luptă ca un om mare. Are răni care vor necesita multe luni de recuperare. Ajutorul vine, însă, din Turcia.

Medicul din Turcia a evaluat starea a şapte pacienţi din două spitale din Capitală. La Grigore Alexandrescu şi la Spitalul de Arşi, profesorul Mutaf a găsit pacienţi tineri, cu arsuri care le-ar putea afecta toată viaţa.

Sunt în viaţă, dar au şanse să rămână cu handicapt din cauta arsurilor pe mâini. Un pacient avea parţial pierdute urechile, doi sufereau din cauză că-şi pierduseră pielea scapului şi de pe spate.

Operaţiile vor fi gratuite. Doar consumabilele trebuie plătite. Iar operaţiile vor fi făcute la Bodrum sau în spitalele din Capitală dacă statul român îşi va da acordul. Profesorul Mutaf a devenit cunoscut după ce a preluat cazul lui Alex Botorea, băiatul de 2 ani şi jumătate ars într-o explozie. Timp de trei luni, Alex şi părinţii săi au stat în Turcia. Băiatul a fost operat de două ori.

Până acum s-au plătit din banii fundaţiei şi le mulţumim. Noi mai avem bani strânşi şi au mai plătit de la noi. Dar cea mai scumpă operaţie va fi cea de la şapte ani. Specialiştii i-au refăcut zona ochilor, a nasului, a gurii şi i-au făcut un transplant de piele nouă pe faţă.

Recuperarea lui Alex este, însă, una de durată. Anul viitor va mai fi supus unei intervenţii, iar când va împlini şase ani îi vor fi refăcute urechile folosind cartilagiu recoltat din zona coastelor. Şi recuperarea răniţilor de la Colectiv e de durată. 38 de tineri sunt trataţi în străinătate şi alti 23 în spitalele din Capitala. Unii dintre ei fac progrese zilnice şi primesc vizite. La fraţii Alex şi Nicole Şerban a mers trupa Nightwish.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Ajutor pentru răniţii de la Colectiv