Alimentele cu grăsimi nocive, eliminate de pe piața din România în viitorul apropiat
Vrem, nu vrem, de anul viitor ne obligă legea să mâncăm mai sănătos. Din 2021, producătorii care distribuie alimente cu grăsimi nocive precum chipsuri, margarină, popcorn sau supe la plic trebuie să se alinieze unei decizii a Comisiei Europene. Concret, e nevoie să limiteze drastic acizii graşi de tip trans din alimente, altfel riscă amenzi usuturătoare. Anual, 50 de mii de oameni mor din cauza consumului exagerat de grăsimi nocive.
- Nerespectarea legii în acest caz aduce amenzi cuprinse între 10.000 și 30.000 de lei.
Cristian Mărgărit, consultant în nutriţie: Aceste tipuri de grăsimi artificiale pot cauza boli cardiovasculare, probleme ale ficatului, probleme psihice, inclusiv de memorie, diverse boli degenerative, colesterolul binecunoscut.
Legea care limitează cantitatea de acizi graşi nesaturaţi a fost promulgată ieri de preşedintele Klaus Iohannis.
Oamenii sunt de părere că "limitarea este bună, dar se vor găsi alte soluții și orice lucru nociv eliminat este înlocuit cu altul la fel sau poate chiar și mai nociv".
Pe lângă produsele de patiserie, sunt vizate şi cipsurile, biscuiţii, mezelurile sau produsele de tip fast-food, prăjite de regulă în ulei refolosit. Toate acestea vor fi interzise, în următorii doi ani, dacă vor conţine mai mult de două grame de grăsimi nesaturate.
Mulţi producători au luat însă măsuri din timp, spun reprezentanţii Federaţiei Patronatelor din Industria Alimentară.
Sorin Minea, Romalimenta: Toată lumea a fost pregătită. Practic, toți producătorii serioşi, producătorii mari, fac același lucru și la ora actuală. Ce au rămas de rezolvat sunt cei mici sau cei care în general nu respectă legea.
Producătorii care până pe 1 aprilie 2021 nu se aliniază legislaţiei riscă amenzi usturătoare: între 10 mii de lei şi 30 de mii de lei, iar produsele vor fi retrase imediat de pe piaţă.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰