Peste 300.000 de amenzi aplicate, multe deja contestate, de la debutul stării de urgență
S-au comis abuzuri din partea Poliției în perioada stării de urgență. Admite asta ministrul de Interne, Marcel Vela, care spune că se fac anchete acolo unde e cazul. Unii dintre românii sancţionaţi au contestat deja în instanță.
- Valoarea amenzilor aplicate depășește 120 de milioane de euro.
- Curtea Constituțională decide pe 6 mai dacă amenzile au fost date în baza unei legi constituționale.
Un bărbat din județul Prahova a strâns în perioada stării de urgență nouă amenzi. Prima dintre ele, în valoare de 5.000 de lei, pentru că nu ar fi completat bine declaraţiile. Bărbatul spune însă că alte echipaje l-au lăsat să treacă cu aceleaşi hârtii.
Gheorghe Ene, bărbatul amendat: Am fost să luăm medicamentele recomandate de medic pentru starea de sănătate a soției. Avem și doi copii minori. Neavând bonă, ne-am dus cu toții în oraș să luăm medicamente și alte alimente. Nu trecusem copiii. Mi-a luat declarația și mi-a spus de ce n-ai trecut și copiii bă? Dar bă, nu că domnule Ene! Mi-a spus "bă, pleacă de aici, că dacă insiști te amendez".
Alte plimbări, alţi bani. Aşa a ajuns să datoreze statului 20.000 de lei.
Gheorghe Ene, bărbatul amendat: Niște amenzi monstruos de mari.
Ministrul de Interne admite că s-au făcut abuzuri în această perioadă, care acum sunt anchetate.
Cosmin Andreica, sindicat Europol: E un pic ipocrit să vii acum să spui că sancțiunile sunt prea mari, când tu legiuitor le-ai stabilit la acest nivel. 3 din 10 persoane sunt sancționate cu amendă, restul de șapte persoane sunt avertizate verbal. Sigur că avertismentele nu sunt cuantificate.
De la începutul stării de urgență, adică în ultimele șapte săptămâni, peste 300.000 de români au fost amendaţi pentru că au încălcat restricțiile de circulație. Valoarea sancțiunilor: 120 de milioane de euro.
Creşterea amenzilor în perioada stării de urgenţă este analizată şi de judecătorii constituţionali. Decizia ar putea duce la anularea amenzilor.
Cei care se simt neîndreptățiți pot contesta amenda în termen de 15 zile. Dacă CCR constată că au fost date în baza unei legi neconstituționale, tot în instanță se ajunge. Acolo unde, în baza deciziei Curții, un judecător le poate anula. Până la o decizie definitivă, românii trebuie însă să se înarmeze cu răbdare pentru că deocamdată procesele nu se judecă.
Adrian Cuculis, avocat: Un termen rezonabil este undeva la șase luni pentru obținerea unor rezultate de la instanțele de judecată de anulare a proceselor verbale. Dacă contestăm procesul verbal de contravenție nu avem obligația să le plătim. Ele practic sunt suspendate, deci nici fiscul nu ne va putea executa silit.
O decizie a Curţii Constituţionale este aşteptată pe 6 mai.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰