Noul an școlar a readus haosul în traficul din marile orașe (Video)
După o vară ceva mai liniştită pe străzile României, începerea şcolii reinstaurează haosul în trafic. Ambuteiajele din marile oraşe sunt din nou la ordinea zilei, încă de la primele ore. Aglomeraţia, lipsa parcărilor şi inerţia autorităţilor întind la maximum nervii şoferilor.
- Părinții invocă lipsa locurilor de parcare.
- Polițiștii recomandă mersul pe jos.
Nu este încă ora 8 dimineaţa, dar Strada Castelului din Braşov arată ca o uriaşă parcare. Sute de maşini oprite şi alte sute care staţionează. Sunt părinţii care îşi aduc copiii la Colegiului Național Johannes Honterus şi care vor să-i lase cât mai aproape de intrarea în şcoală. E un ritual care se repetă zilnic odată cu începerea cursurilor.
La doar două sute de metri de şcoală se află o parcare publică, iar la 500 de metri o parcare supraetajată. Victime colaterale sunt locuitorii din zonă care suportă zgomotul şi poluarea.
Haosul domneşte şi pe străzile din Craiova aflate în vecinătatea şcolilor. Doar poliţistul de la Circulaţie mai reuşeşte să mişte râurile de maşini.
Şi aici cea mai apropiată parcare e la 200 de metri de şcoală. Prea mult pentru părinţii grăbiţi.
În fiecare dimineață, acest trotuar se transformă în parcare pentru mașini. În încercarea de a-și aduce copiii cât mai aproape de școală, părinții uită de orice regulă de circulație.
La Bucureşti, părinţii au găsit altă soluţie. Vin cu 30 de minute înainte de finalul orelor ca să prindă loc de parcare lângă Școala Gimnazială Ion Heliade Rădulescu: "Nu sunt locuri de parcare, nu avem unde parca măcar două minute să ne luăm copiii de la şcoală, de la grădiniță".
Polițiştii nu au soluţii, dar au sfaturi.
Andra Arsintescu, Brigada Rutieră: În cazul în care unitatea de învățământ e aproape de domiciliu, să se deplaseze pe jos.
În Capitală, înghesuiala e şi la poarta şcolilor. Zeci de părinţi se îngrămădesc să îi ia pe cei mici acasă. Alţi părinţi intră direct în curtea şcolii, fără mască.
Roxana Cercel, purtător de cuvânt ISMB: Pericolul e îmbolnăvirea și transmiterea virusului în rândul copiilor în sala de clasă. Se va schimba scenariul, dacă îmbolnăvirile curg în lanț.
Elevii din aproape 13.000 de şcoli din România merg la şcoală acum, în timp ce peste 4.300 de unităţi aplică sistemul hibrid, iar 300 țin cursurile exclusiv online.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰