Antena Meniu Search
x

Anchetă militară după accidentul aviatic de lângă Bacău! O tragedie a fost evitată în ultimul moment

Anchetă militară după accidentul aviatic de lângă Bacău. Un IAR 99 Şoim a căzut chiar lângă oraş, într-un lac de acumulare, la mai puţin de două săptămâni după ce un MIG s-a prăbuşit la un show aviatic.

Vezi și

Anchetă militară după accidentul aviatic de lângă Bacău. Un IAR 99 Şoim a căzut chiar lângă oraş, într-un lac de acumulare, la mai puţin de două săptămâni după ce un MIG s-a prăbuşit la un show aviatic. De data aceasta, cei doi piloţi au reuşit să se catapulteze. Amândoi au fost transportaţi cu un elicopter şi o aeronavă militară la Spitalul Militar din Capitală. Avionul de vânătoare aparţinea Bazei Aeriene 95 Bacău şi făcea un zbor de antrenament. Astăzi, epava va fi scoasă din apă. În acest moment toate aeronavele IAR 99 Şoim sunt ţinute la sol pentru verificări.

Ora 13 si 20 de minute. O aeronavă militară IAR-99 Şoim decolează de la Baza 95 Aeriană Bacău pentru un zbor de antrenament. La bord sunt doi piloţi cu experienţă. Şeful de stat major al Bazei 95, comandor Marcel Breşug, în vârstă de 41 de ani şi cu 1.000 de ore de zbor la activ, dar şi un instructor de la aceeaşi unitate militară, căpitanul-comandor Iulian Pena, în vârstă de 40 de ani, şi el cu o experienţă de 450 de ore pe aeronava militară.

După 10 de minute, la aproximativ 12 kilometri de Bază, piloţii pierd controlul avionului. Constată că nu poate fi redresat şi se catapultează. Şi aeronava şi piloţii au căzut în lacul de acumulare Galbeni. Un tânăr care făcea off-road în zonă a văzut totul.

Imediat după prăbuşire, piloţii au fost găsiţi conştienţi. Au fost recuperaţi cu elicopterul şi duşi la Spitalul Militar din Bucureşti. La faţa locului au ajuns, tot cu un elicopter, şi Ministrul Apărării, Mihai Fifor, şi Şeful de Stat Major, generalul Nicolae Ciucă.

Procurorii militari au deschis o anchetă. După ce va fi scoasă din apă, aeronava va fi supusă unei expertize tehnice. Între timp vor fi audiaţi piloţii, după ce medicii vor spune că starea de sănătate le permite.

La momentul la care a căzut IAR-ul, cerul era senin, iar vremea bună, se înregistrau 25 de grade Celsius. În urma accidentului aviatic, toate aeronavele de acest tip sunt ţinute la sol pentru verificări. La fel este şi în cazul MIG-urilor 21 Lancer. În urmă cu 10 zile, un supersonic s-a prabuşit lângă Baza Aeriană Borcea, în timpul unui show aviatic. Căpitan-comandor Florin Rotaru nu a apucat să se catapulteze.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Anchetă militară după accidentul aviatic de lângă Bacău! O tragedie a fost evitată în ultimul moment