Antena Meniu Search
x

1.000 de angajați de la uzina Dacia, din Mioveni, trimiși din nou în șomaj tehnic

Dacia pune din nou frână din lipsa comenzilor. La nici o lună de când şi-a reluat activitatea, uzina de la Mioveni dă în marşarier şi trimite 1000 de angajaţi înapoi în şomaj tehnic. Cei vizaţi făceau motoare pentru fabricile grupului Renault din afara ţării, dar pentru că acestea fie sunt închise, fie îşi restructurează activitatea, nici ai noştri nu mai au de lucru. 

de Redactia Observator

la 03.06.2020, 22:19

Vezi și
  • Angajații, trimiși în șomaj pentru că fabrici Renault din alte țări sunt încă închise.
  • Toți angajații uzinei din Mioveni au mai stat în șomaj tehnic pe perioada stării de urgență.

Din cei 15.000 de angajaţi Dacia, 1000 vor fi trimişi acasă până al sfârşitul lunii, cu 85% din salariu. Toţi lucrează la secţia Mecanică unde sunt produse motoare, cutii de viteze şi alte componente pentru fabricile din Rusia, Maroc, Brazilia și Franţa, care sunt închise.

Ion Iordache, vicepreşedinte Sindicatul Automobile Dacia: Nu avem comenzi din afară, lucrează doar pentru Dacia în momentul de faţă şi am găsit soluţia împreună ca salariaţii care nu au de lucru să intre în şomaj tehnic. 

Şi la începutul stării de urgenţă, toţi angajaţii Dacia au intrat în şomaj tehnic. Uzina şi-a repornit motoarele în urmă cu o lună dar la capacitate redusă. Dacă înainte producea 1.400 de maşini pe zi, acum pe poartă ies 1.200. 

La Mioveni, toată lumea depinde de Fabrica Dacia-Renault. 10.000 de oameni lucrează la uzină, adică o treime din populaţia oraşului. 

Afectaţi sunt şi colaboratorii sau firmele care produceau, spre exemplu, huse pentru mașini. Angajaţii au mai trecut printr-o astfel de criză în urmă cu 20 de ani. 

Grupul Renault se pregătea să facă noi investiţii în România, astfel încât să mărească producţia de la 350.000 la 400.000 de maşini pe an. Dar pandemia a dat planurile peste cap. 

Ion Georgescu, primar Mioveni: Nu se pune problema de a pleca, a închide sau a afecta economia românească. Probabil că am putea ajuta dacă am cumpăra un autoturism autohton. 

Grupul Renault se pregăteşte să facă reduceri serioase de personal la uzinele din mai multe ţări. 4.600 de posturi doar în Franţa şi alte 10.000 din restul lumii vor dispărea treptat, în următorii trei ani.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » 1.000 de angajați de la uzina Dacia, din Mioveni, trimiși din nou în șomaj tehnic