Antena Meniu Search
x

Video Angajații din spitale refuză vaccinarea anti-COVID. Specialiştii spun că motivele sunt întemeiate şi temerile justificate

Campania de vaccinare anti COVID începe cum nu se poate mai rău în România. Ministerul Sănătăţii a cerut angajaţilor de la stat, în special medicilor, să spună dacă sunt de acord cu imunizarea.

Ema Schweninger
de Ema Schweninger

la 18.11.2020, 19:37

Vezi și
  • În România vor ajunge 10 milioane de doze de vaccin.
  • Serul va fi unul sigur şi eficient, spun autorităţile, dar nimeni nu va fi obligat să se vaccineze.

,,Un vaccin se face în stare perfectă de sănătate! În prealabil se vor face analize amănunţite sau. ? Nu sunt antivaccin, dar am o rezervă.", a scris un asistent pe un grup de pe facebook.

La fel de rezervaţi sunt mii de lucrători din sistemul sanitar din toată ţara. Numai în judeţul Maramureş, circa 600 de asistente nu doresc să fie vaccinate. Lor li se alătură jumătate dintre îngrijitoare şi brancardieri.

În Spitalul Colentina din Bucureşti lucrează aproape 1.400 de persoane. Doar 65 la sută dintre angajaţi au declarat că sunt de acord să se vaccineze anti COVID. În unele cazuri de refuz, motivul este întemeiat.

Remus Mihalcea, manager, Spitalul Colentina: Majoritatea celor care nu şi-au exprimat în acest moment, în această primă etapă, dorinţa de vaccinare a fost faptul că ei au avut covid şi momentan au anticorpi

Alexandru Iacobescu, medic chirurg: Sunt de acord să fiu vaccinat. O să fie şi pacienţii noştri protejaţi şi noi protejaţi de ei.

Temerile scepticilor sunt oarecum justificate, spun specialiştii. Înainte de a cere lista cu cei care vor să se vaccineze, ministerul Sănătăţii trebuia să ştie detalii despre ser şi să deruleze o campanie de informare.

Alexandru Rafila, Comitetul Executiv al OMS: E prematur să facem un astfel de sondaj pentru că întâi trebuie să avem un produs care este sigur autorizat şi, ulterior, să putem să folosim toate informaţiile legate de vaccin. Eventualele reacţii adverse care pot apărea, inclusiv modul de administrare. 

12 vaccinuri sunt acum în faza finală a testelor clinice. Unele trebuie transportate în condiţi speciale, la o temperatură de -70, -80 de grade, aşa că România trebuie să se pregătească. Companiile americane Pfizer şi Moderna au anunţat o eficienţă de 95% a vaccinurilor, care pot produce efecte adverse minore.

În România vor ajunge 10 milioane de doze de vaccin. Serul va fi unul sigur şi eficient, spun autorităţile. Cu toate astea, nimeni nu va fi obligat să se vaccineze 

Vaccinarea se va desfăşura în etape. Personalul medical va fi primul imunizat.

Nelu Tătaru, Ministrul Sănătăţii: Adresa e interpretată greşit. În prima parte tot ce înseamnă sistem medical, cei din prima linie, gândiţi-vă că în sistemul medical sunt în prima linie, 255 de mii de oameni, trecând în partea a doua la cei care sunt în grupele de risc şi toţi cei peste 18 ani apoi în structurile critice.

Autorităţile nu au anunţat dacă vor fi vaccinaţi şi cei care au trecut deja prin boală. Un studiu american recent arată că imunitatea celor care au avut COVID-19 poate dura de la 8 luni la câțiva ani, în vreme ce alţi specialişti susţin că poate fi vorba doar de 3-6 luni. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Angajații din spitale refuză vaccinarea anti-COVID. Specialiştii spun că motivele sunt întemeiate şi temerile justificate