Antena Meniu Search
x

ANSVSA: Garantam ca puii cu Salmonella nu au ajuns pe piata

Presedintele ANSVSA, Mihai Turcanu, a declarat ca institutia ofera garantii "100 la suta" ca puiul contaminat cu Salmonella, descoperit la o ferma din tara, nu a ajuns pe piata.

Potrivit Mediafax, Turcanu a dat asigurari ca, in acest moment, pe piata nu se afla nici carne de pui de la ferma unde au fost depistate 37.000 de pasari infectate cu Salmonella, si nici lapte cu aflatoxina peste limitele admise, descoperit la o alta ferma.

Intrebat despre provenienta puiului si laptelui contaminate, Turcanu a raspuns ca "este lipsit de profesionalism" sa dea astfel de informatii.

In schimb, Turcanu a sustinut ca intreaga cantitate de lapte neconform depistata a fost distrusa, ca si cea de carne de la pasarile infectate cu Salmonella.

ANSVSA a anuntat, vineri, ca a descoperit la o ferma de pui 37.000 de pasari contaminate cu Salmonella enteritidis, dupa care institutia a dispus distrugerea intregii cantitati de carne rezultata. Totodata, in ferma respectiva s-au luat masuri de curatenie si dezinfectie, urmand sa fie recoltate probe pentru verificarea eficientei acestei masuri.

Infectiile cu Salmonella sunt printre cele mai raspandite boli de tip alimentar, afectand omul prin intermediul mancarii sau apei infectate. Simptomele cele mai frecvente sunt greata, durerile abdominale, diareea si voma. Aceste simptome incep sa-si faca aparitia de obicei la 12 - 72 de ore dupa ingerarea alimentului contaminat.

Un alt tip de salmonella, mai rar, este cel care da simptome mult mai grave, printre care si febra enterica.

Joi, ANSVSA a anuntat ca a oprit de la livrare laptele crud produs de o ferma, dupa ce a depistat in produs aflatoxina peste limitele admise, dispunandu-se verificari in toata tara, de la producatori la unitati de procesare a laptelui.

Laptele contaminat cu aflatoxina poate deveni periculos pentru sanatate, in conditiile consumului unor cantitati mari, pentru o perioada indelungata.

Sursa: Antena 3

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Ce alegeți de 1 Mai, grătar la pădure sau grătar la terasă?

Observator » Stiri sociale » ANSVSA: Garantam ca puii cu Salmonella nu au ajuns pe piata