Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Anticonceptionalele, sub lupa autoritatilor

Anticonceptionalele au intrat sub lupa autoritatilor. Dupa ce unora le-a fost pusa eficienta la indoiala, altele au fost legate de moartea a peste 20 de femei. Acum, Agentia Europeana a Medicamentului analizeaza daca mai multe tipuri de contraceptive sunt sigure sau nu.

de Redactia Observator

la 12.06.2013 , 19:46

Intre timp, medicii le sfatuiesc pe femei sa nu se panicheze.

Alerta s-a dat peste Ocean. Doua dintre cele mai folosite pilule anticonceptionale sunt luate in colimator. Yaz si Yasmine se gasesc si pe rafturile farmaciilor din Romania.

Potrivit datelor oficiale, in Canada, 23 de femei, in mare parte foarte tinere, ar fi murit dupa ce au folosit astfel de contraceptive. In cazul altor 600 de femei s-au raportat reactii adverse grave.

Vezi și

Miranda Scott avea doar 18 ani cand a murit. Medicii i-au pus decesul pe seama unui cheag de sange, format din cauza anticonceptionalelor pe care le-a luat timp de trei ani. La noi, cele doua tipuri de pilule sunt printre cele mai folosite de femei. Reactiile adverse raportate au fost mai putine.

“Pe parcursul ultimilor cinci ani, pentru ambele medicamente s-au raportat in total zece reactii adverse grave, de tromboembolism venos, adica aparitie de cheaguri de sange in vene”, a declarat Anca Crupariu, purtatorul de cuvant al Agentiei Nationale a Medicamentului.

De multe ori, femeile ajung sa ia anticonceptionale, fara sa stie daca se expun vreunui risc. Iar la farmacie, aproape fara exceptie, nimeni nu cere o prescriptie medicala. Ba mai mult, pilulele care au ramas la vanzare doar ca medicamente antiacnee sunt vandute ca si contraceptive in continuare.

Pilulele care au creat probleme in Canada sunt acum si sub lupa autoritatilor europene. Producatorul a dat asigurari ca produsele sunt in regula.

“Tratam siguranta produselor noastre cu maxima seriozitate si colaboram indeaproape cu autoritatile din domeniul sanatatii. Utilizarea oricarui tip de COC, inclusiv cele produse de Bayer, comporta un risc sporit de formare a cheagurilor de sange in vene si artere. Aceste efecte secundare grave sunt cunoscute, insa ele sunt evenimente rare”, a comunicat compania producatoare.

La sfarsitul lunii viitoare, Agentia Europeana a Medicamentului va face recomandari, la care se va alinia si Romania.

Anticonceptionalele nu sunt periculoase pentru toata lumea, ci doar pentru o anumita categorie de femei, care prezinta deja riscul de a face cheaguri de sange. Adica, femeile care au avut in familie astfel de probleme sau cele cu greutatea peste cea normala, cele care au tensiunea arteriala marita sau fumatoarele, cu varsta peste 35 de ani.

In cazul lor, folosirea contraceptivelor nu e indicata. In restul cazurilor, adica in marea majoritate, recomandarea e sa folositi in continuare contraceptivele ca si pana acum. Schimbarea lor cu altele e mai periculoasa pentru organism decat riscurile de a face reactii adverse.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Anticonceptionalele, sub lupa autoritatilor