Antena Meniu Search
x

Anul şcolar 2019-2020 începe. Elevii dintr-un sat din Caraş nu au şcoală, învaţă în casa învăţătorului

Peste câteva ore va suna iar clopoţelul. Începe noul an şcolar 2019-2020! Va fi ziua emoţiilor, a dorinţelor şi mai ales a speranţelor. Şase mii de şcoli îşi vor deschide porţile. Multe dintre ele sunt încă în şantier, altele nu au autorizaţii de securitate la incendiu, iar aproape 40% dintre unităţi nu au asigurată paza elevilor.

de Redactia Observator

la 08.09.2019, 21:13

Vezi și

Peste câteva ore va suna iar clopoţelul. Începe noul an şcolar 2019-2020! Va fi ziua emoţiilor, a dorinţelor şi mai ales a speranţelor. Şase mii de şcoli îşi vor deschide porţile. Multe dintre ele sunt încă în şantier, altele nu au autorizaţii de securitate la incendiu, iar aproape 40% dintre unităţi nu au asigurată paza elevilor. 

Pe băncile şcolilor nu vor fi toate manualele, iar în unele sate copiii încep cursurile în casa învăţătorului sau în clădiri vechi, cu toaleta în curte. Aproape 3 milioane de elevi şi de copii de grădiniţă merg mâine la cursuri. Ministrul Educaţiei spune că anul acesta şcoala începe cu mai puţine probleme, decât în anii trecuţi. 

Deşi multe unităţi de învăţământ, inclusiv din Capitală, sunt încă în şantier. În două sate din Caraş Severin şi Cluj copiii vor învăţa în casa unui învăţător şi a unui localnic, pentru că autorităţile nu au avut bani să investească în educaţie.

Realitatea din teren arată că 300 de unităţi de învăţământ din România au încă toaleta în curtea şcolii şi îşi întâmpină elevii în condiţii de Evul Mediu. 

Pe acelaşi subiect

Siguranţa în şcoli e o altă restanţă a autorităţilor. În Bucureşti, din cele peste 600 de şcoli de stat şi private doar opt au autorizaţie de securitate la incendiu. Părinţii care îşi trimit de mâine copiii la şcoală mai au o grijă în plus. 

În România sunt 6.293 de şcoli. Dintre ele, aproape 40% nu beneficiază de servicii de pază. Motiv pentru care, în caz de necesitate, profesorii sau elevii sunt nevoiţi să apeleze la patrulele de poliţişti care pot fi sau nu în zonă. Deci, timpul de intervenţie este relativ. Numai în Bucureşti în numărul violenţelor din şcoli s-a dublat într-un singur an. 

În 12 luni, autorităţile au numărat peste 300 de acte de violenţă în şcolile din Capitală. Specialistii spun că pregătirea copilului pentru a reacţiona în asemenea situaţii trebuie să înceapă în familie. 

Anul acesta, 10 mii de politişti au fost mobilizaţi în toată ţara pentru prima zi de şcoală. 

Odată ajunşi în sălile de clasă, elevii tot nu vor avea mâine pe bănci toate manualele. Achiziţiile s-au blocat în licitaţii. 

Din păcate, nu toţi copiii din România au acces la un calculator pentru a-şi face temele până când manualele vor ajunge şi în varianta tipărită. 

Părinţii se plâng că în România învăţământul gratuit e doar un slogan. Un părinte din Timişoara, recent întors cu copilul său din Germania, face diferenţa între cele două sisteme de învăţământ. 

Ziua de 9 septembrie va fi marcată şi de un protest al elevilor nemulţumiţi de decizia Ministerului de a-i trimite pe cei care au obţinut medii sub 5 la Evaluarea Națională direct la cursuri profesionale. Anul şcolar va avea 35 de săptămâni, 2 semestre şi 3 vacanţe, plus  una pentru cei mai mici dintre şcolari. 

Pentru toţi însă, deschiderea noului an de învăţământ, vine cu emoţii, dorinţe şi mai ales cu speranţe. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Când ţineţi post negru, renunţaţi inclusiv la apă?

Observator » Stiri sociale » Anul şcolar 2019-2020 începe. Elevii dintr-un sat din Caraş nu au şcoală, învaţă în casa învăţătorului