Antena Meniu Search
x

Aproape un sfert dintre produsele tradiţionale de pe piaţă sunt falsificate

Aproape un sfert dintre produsele tradiţionale pe care le mâncăm sunt falsificate. Este concluzia unui control al inspectorilor ANPC care a avut loc anul trecut.

Vezi și

Aproape un sfert dintre produsele tradiţionale pe care le mâncăm sunt falsificate. Este concluzia unui control al inspectorilor ANPC care a avut loc anul trecut.

Să faci un produs tradiţional atestat, precum pâinea de Alba, este mult de muncă. Aluatul se plămădeşte cu trudă după o reţetă veche de sute de ani, ia forma pâinii şi se bagă în cuptor. Apoi, "pita" aburindă se lasă la odihnit. Însă, nu toţi producătorii se străduiesc atât de mult să respecte şi să ducă mai departe reţetele aşa cum le-au cules. 

-Ştiu că produsul tradiţonal vinde şi atunci ei pe produse false, vopsite, fără care, fără făină ei scriu că e produs tradiţional. Minţim şi ne batem joc de ceea ce avem mai bun în România.

O practică destul de des întâlnită. Iulia Corău din Botiza, Maramureş, a obţinut atestat de produs tradiţional din 2008 pentru sărămuleţele cu păsat . De atunci, mulţi au încercat să îi fure reţeta sau să o reinterpreteze cu ingrediente mai slabe pentru câştig.

Pe acelaşi subiect

-Ne gândim la sănătatea oamenilor în primul rând, nu doar la banul câştigat.  

Aproape un sfert din producătorii de bunătăţi aşa-zise "tradiţionale" schimbă pe parcurs reţetele, adaugă aditivi sau conservanţi artificiali sau îi ademenesc pe clienţi cu sloganuri mincinoase, spun specialiştii ANPC în urma unui control efectuat anul trecut la sute de produse.  Aproape 7 tone de cârnaţi, brânză, dulceaţă sau zacuscă au fost retrase temporar de la comercializare şi au fost date sute de amenzi. 

-Un produs tradiţional trebuie să respecte nişte proceduri. În primul rând trebuie să fie făcut din materii prime locale plus că trebuie să respecte o procedură şi o reţetă tradiţională. 

Clienţii de obicei nu sunt atenţi la etichete şi nu cer detalii suplimentare despre ingrediente. Cel mai mult se bazează pe gust.

Când vrem să cumpărăm astfel de produse tradiţionale <intra scris pe ecran> este bine să verificăm dacă sunt şi atestate pe pagina de internet a Ministerului Agriculturii, unde se află întreaga listă cu cele peste 500 de produse înregistrate. Nu cumpăraţi produsele de oriunde, ci doar de la magazine sau târguri autorizate şi verificate. Zeci de consumatori au depus reclamaţii pe parcusul anului trecut cu privire la neconformitatea produselor tradiţionale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Aproape un sfert dintre produsele tradiţionale de pe piaţă sunt falsificate