Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Arșița de aprilie anunţă secetă mare. Metorologii avertizează agricultorii să folosească raţional apa la culturi

Fermierii se uită îngroziți spre cerul de unde nu a mai căzut picătură de ploaie de săptămâni bune. La picioarele lor, pământul crăpat le înghite culturile de floarea-soarelui și mai ales pe cele de porumb. Şi răul abia vine.

de Redactia Observator

la 04.05.2018 , 21:29

Fermierii se uită îngroziți spre cerul de unde nu a mai căzut picătură de ploaie de săptămâni bune. La picioarele lor, pământul crăpat le înghite culturile de floarea-soarelui și mai ales pe cele de porumb. Şi răul abia vine. Urmează o vară secetoasă, iar metorologii avertizează agricultorii să folosească raţional apa la munca pământului.

Însămânţarea e un chin pentru agricultori, în aceste zile. Cea mai călduroasă lună aprilie, de când se fac măsurători, a uscat puternic pământul.

Cosmin Epuraş, fermier

Vezi și

În zona noastră, nu am avut de 25 martie, 2-3 litri de apă pe metru pătrat după o iarnă foarte blândă. Suntem într-o zonă neirigabilă, ce putem face este să însămânţăm la o adâncime corespunzătoare

Cu greu, însă. Porumbul semănat, luna trecută, de exemplu, are acum nevoie de apă ca să poată încolţi, dar solul de la suprafaţă nu mai are deloc, aşa că nu se poate hrăni.

Media normală de precipitaţii este de 51 de litri pe metrul pătrat. Luna trecută am avut doar 18. 

Şi va fi şi mai rău în lunile de vară. 

Şi mai grav e că datele ANM arată că fiecare an care vine este tot mai cald şi mai secetos. 

În următorii ani, verile vor fi tot mai calde, cu arşiţă tot mai persistentă. Temperatura medie a aerului va creşte cu 1,3 grade celsius. Şi ploile vor fi cu 10% mai puţine, în special, în Sud şi Sud-Est.

Agricultorii care nu beneficiază de irigaţii trebuie să găsească metoda de a menţine umezeala solului.

 Valeriu Tabără, preşedintele Academiei de Ştiinţe Agricole:

Este bine să bage un cultivator care să menţină solul afânat. Între rândurile de floarea soarelui, între rândurile de sfeclă, între rândurile de soia, între rândurile de floarea soarelui, pentru că numai aşa eu pot să-mi păstrez apa, să nu o pierd prin evaporaţie.

O altă metodă sunt irigaţiile. Într-o vizită pe un teren care beneficiază de tehnologie modernă, ministrul Agriculturii şi-a dezvăluit strategia.

Petre Daea, ministrul Agriculturii:

Obiectivul rămâne obiectiv şi îl îndeplinesc cu sfinţenie. Până la acestă dată, noi avem contractat sau fermierii au contractat cu furnizorul de apă şi asigurm un milion de hectare de irigaţii.

Până în 2020, Guvernul vrea ca două milioane de hectare de teren agricol să fie irigate.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Arșița de aprilie anunţă secetă mare. Metorologii avertizează agricultorii să folosească raţional apa la culturi