Arta din sticlă, pe cale de dispariție
Suntem faimoşi în lume pentru puţine lucruri pozitive. Unul e Contele Dracula, al doilea este sticla. Mai precis pentru obiectele din sticlărie produse la noi, care îi fascinează în special pe chinezi.
Sfeşnice parcă brodate cu fir de sticlă, pahare cu forme spectaculaose şi candelabre. Toate "made in Romania."
Şi toate iau drumul exportului. Aşa ajung în cele mai exclusiviste boutique-uri de profil din Marea Britanie, Statele Unite ale Americii dar şi China.
Puţini ştiu însă cum se fabrică aceste piese uimitor de fragile. Şi mai puţini oameni ştiu că meşterii sticlari sunt pe cale de dispariţie în România, oricât de căutate sunt aceste obiecte peste hotare.
Încercăm să-i atragem pe tineri prin poveştile noastre şi prin dezvăluirea metodelor prin care producem sticla dar foarte puţin sunt interesaţi de această meserie. Tinerii din ziua de azi nu mai sunt interesaţi de meşteşuguri. Iar România nu are o politică prin care să-i atragă spre astfel de meserii, spune Petru Ștefănescu, proprietarul unei fabrici de sticlărie.
În fabrica din apropiere de Bucureşti, 10 meşteri fac acum artă din sticlă şi sunt mândri de asta.
E o meserie amuzantă. Nu o poate face oricine. Doar acela care iubeşte această meserie cu adevărat, spune Ștefan Stâncu, meșter sticlar.
Deşi astfel de obiecte din sticlă sunt considerate de lux, criza economică din toată Europa a ocolit această afacere. Anul trecut, mica fabrica românească de sticlă, cu doar 10 angajaţi, a avut o cifră de afaceri de jumătate de milion de dolari din care 15 la sută a fost profit.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰