Video Artiştii tatuatori, grav afectaţi de decizia UE de a interzice cerneala colorată: "O să încurajeze lucrul la negru"
Tatuajele colorate ar putea deveni istorie. De astăzi, peste 4000 de chimicale folosite în producţia de cerneluri şi considerate periculoase sunt interzise în Uniunea Europeană. Ar trebui înlocuite cu alte substanţe, însă, până acum, furnizorii nu au găsit alternative. Artiştii tatuatori sunt revoltaţi şi spun că sunt nevoiţi să refuze lucrări. Iar clienţii sunt afectaţi, mai ales cei care îşi tatuează frecvent sprâncenele sau au început deja tatuaje în culori vibrante.
Nuanţele vibrante şi calitatea cernelurilor pentru tatuaje se obţin din combinarea a mii de substanţe chimice. În jur de 4.000 au fost declarate periculoase pentru sănătate şi interzise în Uniunea Europeană. Experţii nu au oferit şi alternative.
Dragoş Lăzărescu - tattoo artist: Asta ar afecta economic orice salon. Pigmenţii sunt ferm convins că vor fi vânduţi în continuare, cu toate problemele pe care le au, şi acest lucru nu o să încurajeze nimic altceva decât lucrul cumva la negru.
4.000 de substanţe pentru cerneală au fost interzise în Uniunea Europeană
Noile cerneluri vor trebui să respecte anumite limite de concentraţie pentru substanţele ce pot provoca iritaţii sau cancer de piele. Cei mai afectaţi sunt cei care îşi tatuau sprâncenele frecvent şi vor trebui să aştepte nedefinit.
- Tatuajele colorate, interzise de UE: din 4 ianuarie 2022 doar desene alb-negru. „Cernelurile sunt periculoase”
- Noul trend în materie de tatuaje, adaptat la pandemie: ruşii îşi pot tatua codul QR al adeverinţei de vaccinare
- Un tânăr cu inima sfâșiată de durere i-a adus un ultim omagiu bunicului răpus de cancer, în UK: ''Cei pe care...
Dana Jianu - medic dermatolog: Pigmentul în sine poate să conţină substanţe cancerigene şi, de asemeni, solventul pentru aceste culori este şi el cu potenţial toxic şi anume alcoolul izopropilic. Alţi pigmenţi, precum roşul, pot conţine mercurul.
Artiştii tatuatori spun că există cel puţin doi pigmenţi de verde şi albastru care sunt greu de reprodus şi nu vor mai avea aceeaşi intensitate. Aşa că, cine îşi doreşte un desen permanent pe piele, în culori vibrante, mai are de aşteptat.
Dragoş Lăzărescu - tattoo artist: Va trebui să ne adaptăm, să aşteptăm ca furnizorii noştri de pigmenţi, în mod normal, să recreeze un pic aceleaşi formule.
Constantin Azoiţiei - preşedintele Asociaţiei Tatuatorilor Profesionişti: Cred că o să avem o pauză de tatuat de aproximativ două luni de zile.
Client: În continuare, vreau să îmi fac color şi chestia cu anunţul că nu se mai permit culorile e o problemă.
Client: Ar fi drăguţ să existe în continuare toată paleta de culori.
Legea privind interzicerea formulelor actuale de cerneală colorată a fost adoptată anul trecut, iar industria de tatuaje a avut la dispoziţie 12 luni ca să se adapteze noilor reglementări.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰