Antena Meniu Search
x

Astăzi se împlinesc 130 de ani de la naşterea lui Henri Coandă, unul dintre cei mai importanţi inventatori ai României

Henri Marie Coandă este cel care a creat primul avion cu reacţie din lume, aerodina lenticulară sau “farfuria zburătoare”, precum şi aerotubexul, care ar fi putut să fie primul tren de mare viteză din lume.

Henri Marie Coandă este cel care a creat primul avion cu reacţie din lume, aerodina lenticulară sau “farfuria zburătoare”, precum şi aerotubexul, care ar fi putut să fie primul tren de mare viteză din lume.

Catalogat la început drept un elev “mediocru”, datorită unor profesori precum Garabet Ibrăileanu su A.D Xenopol, tânărul Henri Coandă devine un elev sclipitor, pasionat de matematică şi zbor, ca peste ani, să fie şef de promoţie la Şcoala Superioară de Aeronautică şi Construcţii Mecanice din Paris.

Henri Coandă a fost academician, inginer, pioner al aviaţiei, fizician, inventator, inventator al motorului cu reacţie şi descoperitor al efectului care îi poartă numele. Încă din copilărie, Henri era pasionat de zbor şi de miracolul vântului, pasiuni pe care le pune în practică mai târziu, aducându-i recunoaştere internaţională.

Cu sprijinul marelui inginer Gustave Eiffel şi a savantului Paul Painlevé, care l-au ajutat să obţină aprobările necesare, Henri Coandă reuşeşte să construiască primul avion cu propulsie reactivă, numit convenţional “Coandă-1910”, pe care l-a prezentat la al doilea Salon internaţional aeronautic de la Paris din1910.

În următorii ani, Coandă continuă să uimească pe toată lumea, construind un avion de recunoaştere 1916 foarte apreciat în epocă, prima sanie-automobil propulsată de un motor cu reacţie, primul tren aerodinamic din lume etc. În 1934, inventatorul obţine un brevet de invenţie francez pentru Procedeu şi dispozitiv pentru devierea unui curent de fluid ce pătrunde într-un alt fluid, care se referă la fenomenul numit astăzi “Efectul Coandă”.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Astăzi se împlinesc 130 de ani de la naşterea lui Henri Coandă, unul dintre cei mai importanţi inventatori ai României