Antena Meniu Search
x

SCHIMBĂRI majore anunţate la Turnul Eiffel! Cum vor autorităţile să protejeze simbolul Parisului

Un perete de sticlă antiglonţ, înalt de 2,5 metri, va fi ridicat din toamnă în jurul Turnului Eiffel, în cadrul unui dispozitiv permanent, lărgit şi mai ”estetic”, care va consolida securitatea acestui monument emblematic din Paris.

Un perete de sticlă antiglonţ, înalt de 2,5 metri, va fi ridicat din toamnă în jurul Turnului Eiffel, în cadrul unui dispozitiv permanent, lărgit şi mai ”estetic”, care va consolida securitatea acestui monument emblematic din Paris.

Acest dispozitiv, în valoare de 20 de milioane de euro, al cărui proiect a fost dezvăluit joi de ziarul Le Parisien, va înlocui barierele considerate inestetice instalate cu ocazia Euro 2016, potrivit primăriei capitalei.

”Vom înlocui gardurile metalice de pe axele de nord şi sud cu panouri de sticlă, care le vor oferi din nou parizienilor şi vizitatorilor o vedere foarte agreabilă către monument, de pe Champ de Mars şi Podul Iéna", a anunţat, citat într-un comunicat Jean-François Martins, adjunctul însărcinat cu Turismul al primarului PS Anne Hidalgo.

Grilaje de tipul celor folosite în mod tradiţional în parcuri şi grădini vor fi instalate pe cele două axe.

La solicitarea Prefecturii de Poliţie, intrarea se va face prin grădini care încadrează turnul. ”Noi vrem să ajungem la un adevărat parcurs peisagistic, controale mai fluide, care să îmbunătăţească confortul vizitatorilor şi să simplifice circulaţia”, a declarat el.

Alesul parizian a anunţat anterior, în faţa presei, că ”situaţia riscului terorist rămâne ridicată la Paris, iar locurile cele mai expuse, în primul rând Turnul Eiffel, trebuie să facă obiectul unor măsuri speciale de securitate”.

Este necesar, aşadar, să se extindă dispozitivul actual, care impune controale corporale ale vizitatorilor şi bagajelor, într-un perimetru delimitat de bariere metalice Heras şi Algeco, ”destul de inestetice” în opinia sa.

Noul dispozitiv urmează să împiedice ”pătrunderile (...) unor indivizi sau vehicule”. El va fi lărgit şi va include cele două grădini şi două lacuri care încadrează turnul.

După ce vizitatorul va fi controlat, ”circulaţia în jurul Turnului Eiffel nu se va schimba. Accesul în jurul turnului va rămâne gratuit”, a precizat alesul.

”Ne aflăm în faza de cerere de oferte”, a adăugat Martins, precizând că Architectes des Bâtiments de France sunt consultaţi. Proiectul care va fi reţinut va fi aprobat de comisia siturilor de la Ministerul Mediului.

”Din punctul de vedere al inserţiei patrimoniale, nu putem construi orice vrem”, a spus el.

Obiectivul este ca lucrările să fie demarate înainte de sfârşitul lui 2017, a declarat Martins. ”Securizarea locurilor are tendinţa să le ofere asigurări turiştilor. Ceea ce-i face să fugă sunt atentatele”, spune el.

Noul dispozitiv se înscrie în cadrul unui vast plan, în valoare de 300 de milioane de euro, pe o perioadă de 15 ani, al cărui obiectiv este o consolidare a securităţii, modernizării primirii şi îmbunătăţirii confortului vizitei la celebrul turn.

Într-un comunicat intitulat ”Nu peretelui în jurul Turnului Eiffel”, grupul comunist din cadrul Consiliului Municipal al Parisului a apreciat că planul ”ne face să ne temem de preeminenţa unei viziuni Turnul Eiffel - parc de atracţie, pe când noi promovăm un Turn Eiffel - monument istoric, patrimonial şi arhitectural”.

În pofida faptului că o consolidare a securităţii este necesară, locul din jurul turnului ”trebuie să rămână accesibil şi gratuit tuturor, turiştilor, celor care se plimbă, reiveranilor”, adaugă grupul.

Turnul Eiffel - inaugurat şi dat în folosinţă cu ocazia Expoziţiei Universale din 1889 - este emblema Parisului şi monumentul cel mai vizitat din lume. El primeşte şase milioane de vizitatori pe an.

Parisul a fost ţinta mai multor atacuri jihadiste începând din 2015, cu cel de pe 13 noiembrie, în mai multe baruri şi la Bataclan, soldat cu 130 de morţi.

Pe 3 februarie, la Caruselul de la Luvru, alt loc foarte frecventat de turişti, un egiptean în vârstă de 29 de ani a atacat cu câte o macetă în fiecare mână patru militari din cadrul Operaţiunii Sentinelle. El a fost grav rănit prin împuşcare de către un militar care a ripostat.

O serie de atentate au fost de asemenea dejucate în capitala franceză, în ultimii doi ani, inclusiv unul cu maşină-capcană în apropiere de Cetedrala Notre-Dame.

Sursa: News.ro

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » SCHIMBĂRI majore anunţate la Turnul Eiffel! Cum vor autorităţile să protejeze simbolul Parisului