Antena Meniu Search
x

E criză de medici, dar aproape 3.000 de rezidenţi nu au loc în spitale, pentru că nu sunt fonduri să fie plătiţi

Peste 1500 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină îşi vor căuta de muncă în străinătate sau în alte domenii.

Vezi și

Peste 1500 de absolvenţi ai Facultăţii de Medicină îşi vor căuta de muncă în străinătate sau în alte domenii. Pentru că numărul locurilor şi posturilor scoase la concurs este insuficient şi în acest an. Doctorii aflaţi la început de drum au iniţiat o petitie şi speră să ajungă să profeseze în ţara lor.

După şase ani de studii, Emanuel Moisă a reuşit să prindă un loc la una dintre la cele mai vânate specialităţi. Anestezie şi Terapie Intensivă. A fost printre primii 200 din ţară la Rezidenţiat şi spune că decizia era deja luată după ce s-a ocupat, ca voluntar, de pacienţii din Colectiv. "A fost o experienţă destul de traumatizantă, e o realitate, a fost traumatizant, dar m-a ajutat să descopăr foarte multe lucruri despre mine, am învăţat foarte multe lucruri şi mi-a întărit şi mai mult ideea că locul meu chiar este în Terapie Intensivă."

Astăzi un rezident de anul I, la ATI, are un salariu de până la 2.500 de lei. Însă, de la anul, bursa şi sporul de până la 75% ar putea dispărea. Sunt promise însă venituri mai mari, prin noua lege a salarizării. "Nu putem să trăim numai din pasiune, pasiunea ne ajută să trăim mai bine, dar nu trăim doar din ea."

În lipsa unui salariu decent, se bazează pe sprijinul celor apropiaţi.  El vine însă dintr-o familie cu 8 copii: "Părinţii mei şi-ar fi dorit să fac o specialitate mai lejeră, dar sunt fericiţi cu alegerile mele şi m-au susţinut întotdeauna."

Pe acelaşi subiect

Alţii caută un al doilea loc de muncă. În acest an au fost 6818 candidaţi. Prea mulţi pentru numărul de locuri. Au fost scoase puţin peste 4000. Aşadar, aproape 3000 de absolvenţi de Medicină şi Farmacie nu vor avea un loc într-un spital. Tinerii au iniţiat deja o petiţie online. "Sperăm să se rezolve locurile măcar pentru sesiunea din mai, dacă se va organiza. În primul rând mi-ar ajuta familia, să fie cu cât mai mulţi medici în ţară."

Ministerul Sănătăţii încă nu vorbeşte despre o posibilă sesiune extraordinară. A suplimentat lista din spitale cu încă 95 de locuri pentru viitorii medici. 

Numărul de locuri scoase la concurs depinde de bugetul spitalelor. Multe unităţi sanitare, deşi au nevoie de medici, nu au bani pentru a plăti salarii. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

V-a trezit suspiciuni culoarea puilor din magazine?

Observator » Stiri sociale » E criză de medici, dar aproape 3.000 de rezidenţi nu au loc în spitale, pentru că nu sunt fonduri să fie plătiţi