Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Video Automatul PETrică îi răsplăteşte pe braşoveni cu bilete de autobuz gratuite, în schimbul sticlelor de plastic reciclate

Succesul campaniei "Schimba PET-ul cu biletul" din Municipiul Constanţa a atras atenţia şi altor oraşe din ţară. Aşa se face că de o lună, în Braşov a fost implementat un sistem asemănător care se bucură de popularitate în rândul cetăţenilor. Mai exact, cine îşi face timp să recicleze, călătoreşte gratis cu mijloacele de transport în comun. Un automat botezat PETrică face totul posibil.

de Claudiu Loghin

la 06.10.2021 , 16:44

Procedura este simplă. Pentru fiecare sticlă reciclată, automatul oferă un tichet. Cine adună 10 astfel de tichete, poate cumpăra cu ele un bilet cu două călătorii. Automatul a fost botezat PETrică, de la numele ambalajelor din plastic, PET, şi are un asemenea succes, încât în 3 zile se strâng chiar şi 10 mii de flacoane. PETrică dispune de trei compartimente de reciclare, astfel încât braşovenii pot aduce atât sticle de plastic, cât şi doze de aluminiu sau sticle de sticlă.

Automatul a fost inaugurat în urmă cu exact o lună, în centrul municipiului Brașov, în timpul unui forum dedicat orașelor verzi, iar oamenii sunt încântaţi de iniţiativă. "Mi se pare o metodă bună, eficientă", crede o tânără. "Are o răsplată şi atunci motivează omul să vină, să recicleze şi să fie mai responsabil." O altă femeie spune că ideea e foarte bună: "Se reciclează, bănuiesc. Dacă sunt aici, sunt reciclate, sigur."

PETrică. Reciclare, dar şi încurajarea folosirii transportului în comun

Vezi și

Iniţiativa are ca scop încurajarea folosirii transportului în comun, dar şi conştientizarea importanţei colectării selective. Municipalitatea speră ca prin recompensare, reciclarea să intre in obiceiul cetăţenilor. Deocamdată însă, pare că unii nu au înţeles mesajul. "Deja au apărut oameni care colectează deşeuri de pe la agenţi economici sau de pe la platformele de depozitare a deşeurilor, iau bilete şi după aceea încearcă să le comercializeze", a declarat Sorin Toarcea, purtător de cuvânt al Primăriei Brașov. Autoritățile locale din Brașov sunt gata să amplaseze noi automate de acest tip în oraș, dacă experimentul se dovedește, până la final, un succes. 

Claudiu Loghin Like

Lucrez în presă din 1999. Din 2004, sunt în televiziune.

Întrebarea zilei
Sunteţi de acord ca elevii să fie privaţi de telefoane în timpul orelor?
Observator » Ştiri sociale » Automatul PETrică îi răsplăteşte pe braşoveni cu bilete de autobuz gratuite, în schimbul sticlelor de plastic reciclate