Antena Meniu Search
x

Autoritățile din Cluj vor să facă metrou cu un miliard de euro

No, când vine metroul şi la Cluj? Întrebarea ardelenilor are de azi un răspuns - peste 11 ani, că ce atâta grabă... Lăsând gluma la o parte, primii paşi pentru realizarea proiectului de un miliard de euro au fost făcuţi. Dacă lucrarea va fi dusă la capăt cu succes, Clujul se va putea mândri că e al doilea oraş al ţării în care va circula metroul.

Alex Prunean
de Alex Prunean

la 29.10.2020, 21:51

Vezi și
  • Metroul din Cluj ar urma să se întindă pe 15 kilometri.
  • Metroul din Cluj ar urma să aibă 14 stații.
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator 19, Antena 1.

Este momentul în care muncitorii fac primele foraje pentru studiul geotehnic al viitorului metrou din Cluj. Consilierii locali au aprobat deja studiul de prefezabilitate, care stabileşte dacă e oportun şi realizabil un asemenea proiect.

Emil Boc, primar Cluj-Napoca: Încercăm să găsim cea mai bună soluţie cu privire la traseu. Sunt trei variante de traseu şi aceste studii geotehnice ne vor indica de fapt care este varianta ideală şi cu costurile cele mai mici, în vederea realizării proiectului.

Traseul metroului ar urma să se întindă pe 15 kilometri, iar prima din cele 14 staţii va fi în comuna Floreşti, de unde zilnic fac naveta către Cluj-Napoca zeci de mii de oameni.

Pentru a se reduce costurile, metroul ar urma să intre în subteran abia aici, între Cluj-Napoca şi Floreşti. Din acest loc, vor mai urma încă nouă staţii, amplasate la o distanţă de aproximativ un kilometru între ele.

Studiul de prefezabilitate arată că pentru a fi profitabil acest proiect, trenurile ar trebui să circule la un interval de trei minute si să transporte 11.400 de calători pe oră, pe un singur sens în zona urbană. Autorităţile vor să lege metroul şi cu o garnitură de tren.

Aici, în partea estică a oraşului, în cartierul Mărăşti, magistrala de metrou va ieşi din subteran şi se va intersecta cu linia de tren metropolitan care va circula pe actuala infrastructură CFR. De aici, călătorii vor putea ajunge până la Bonţida, la peste 20 de kilometri distanţă.

Proiectul are o durată de realizare de aproape 11 ani. Din această perioadă, timp de șapte ani se va lucra efectiv în teren.

Cei mai mulţi bani din miliardul de euro preconizat vor veni din fonduri europene.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Vă tentează să mergeţi în vacanţă cu rulota în loc să vă cazaţi la hotel?

Observator » Stiri sociale » Autoritățile din Cluj vor să facă metrou cu un miliard de euro