Antena Meniu Search
x

Maiorul Laurenţiu Şerban este primul medaliat al României la Jocurile Paralimpice Invictus

Au dat totul pe front şi au câştigat lupta cu moartea în teatrele de operaţii. Dar au fost răniţi. Şi acum, îşi servesc patria prin sport.

Vezi și

Au dat totul pe front şi au câştigat lupta cu moartea în teatrele de operaţii. Dar au fost răniţi. Şi acum, îşi servesc patria prin sport. La Jocurile Paralimpice Invictus de la Toronto. La prima participare a militarilor noştri, România are deja o medalie. Maiorul Laurenţiu Şerban a luat bronz la proba de 1.500 de metri, atletism. Militarul a fost rănit în Afganistan, în urmă cu 11 ani. În urma atacului şi-a pierdut un picior. Dar asta nu l-a împiedicat să arate că este neînvins!

Maior Laurenţiu Şerban. Şi-a pierdut piciorul drept de la genunchi după ce a declanşat un dispozitiv exploziv improvizat, în timp ce încerca să îşi salveze colegii dintr-un TAB atacat. Din martie, anul acesta, Lanurenţiu s-a antrenat pentru jocurile Invictus la probele de înot şi atletism. Ieri a adus prima medalie.

Echipa României are 33 de militari. Lotul care participă la competiţii este de 15. Toţi sunt eroi. Sunt supravieţuitori.

Gabriel Diaconu, psihiatru: "Oamenii cu care eu am stat de vorbă au pus tricoul Invictus pe ei dintr-un veritabil sentiment de loialitate faţă de Armata Română. Mulţi dintre ei sunt camarazi care se revăd, pentru că au fost în spitale de campanie, pentru că au stat, de multe ori, pat lângă pat." Sunt traume extrem de puternice. Iar sportul, pentru ei, este unicul fel de revoltă împotriva înfrângerii. "Invictus, pentru ei, are şi o dimensiune profund terapeutică. Invictus este, până la urmă, celebrarea vieţii. Din genul acesta de creuzetă a morţii care înseamnă războiul şi pe care soldaţii l-au cunoscut foarte de aproape."

Pe acelaşi subiect

Astăzi sunt patru probe. Militarii noştri sunt extrem de emoţionaţi. Dar pregătiţi şi optimişti.

Pentru participarea la Jocurile Paralimpice de la Toronto echipa României a fost sprijinită de colegii noştri de la Antena 3 printr-o amplă campanie de strângere de fonduri. Jurnaliştii i-au însoţit pe militari până la final. 

Jocurile Paralimpice ale Neînvinşilor se încheie pe 30 septembrie. Hai, România!

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Maiorul Laurenţiu Şerban este primul medaliat al României la Jocurile Paralimpice Invictus