Antena Meniu Search
x

România a avut record de 15 avertizări "cod roșu" de ploi și inundații, în 24 de ore (Video)

Ploi record şi inundaţii istorice în România. Cel mai grav este în vestul ţării, unde a plouat în câteva zile cât pentru două luni. Din mijlocul apelor, oamenii cer disperaţi ajutor. Într-o misiune dramatică, pompierii au reuşit să salveze cinci familii cu 13 copii. În Lugoj, un dig cedează de la o oră la alta şi s-ar putea revărsa peste oraş. Codurile roşii vin în cascadă, 15 doar astăzi. 

de Redactia Observator

la 19.06.2020, 22:03

Vezi și
  • Orașul Lugoj, în pericol după ce un dig din apropiere s-a spart.
  • A plouat în câteva zeci de ore cât pentru două luni.

În Oţelu Roşu, râul Bistra s-a revărsat peste un cartier întreg. În mijlocul curenţilor puternici, pompierii au făcut un lanţ uman pentru a ajunge la cinci familii aflate în pericol. În casele izolate de ape sunt 13 copii şi șapte adulţi. Salvatorii se ţin de frânghii ca să nu-i ia curenţii. Oamenii ajung în siguranţă la mal de unde sunt preluaţi de un elicopter şi duşi într-un loc sigur. 

Intervenţia dramatică a durat patru ore. 

Alin Albu, coordonator echipă Salvamont: Au trecut colegii de la pompieri, le-am cerut să arunce o coardă, nu a fost posibil. Şi după am căutat altă variantă unde s-a putut trece, am reuşit să întindem o coardă peste albia râului şi acolo am asigurat barca. 

Viiturile au măturat aproape 30 de localităţi din judeţul Caraş-Severin. În 24 de ore, a plouat cât pentru două luni. Au fost emise şase avertizări şi tot atâtea mesaje Ro-Alert. În satul Ciuta, oamenii au fost anunţaţi în miez de noapte să iasă din case dacă aud clopotele bătând la biserică. 

Şi în judeţul vecin, Timiş, a plouat în ultimele trei zile cât în două luni. 

Sunt inundaţii istorice pe râul Timiş, cele mai grave din ultimii 200 de ani. În Lugoj, au apărut două breşe de 30 de metri în digul de protecţie, după ce cota de pericol a fost depăşită cu aproape doi metri. Tot oraşul ar putea fi inundat. 

Pentru că debitul râului Timiş a crescut mult la Lugoj, iar din această cauză, structura acestui pod riscă să fie afectată, autorităţile au decis ca pe aici să nu treacă nici maşini, dar nici pietoni. 

Ministrul Afacerilor Interne a ajuns cu elicopterul azi în zonele inundate. 

Marcel Vela, ministrul Afacerilor Interne: Au fost evacuate persoanele care locuiau în apropeirea acestei breşe. În acest moment, în România se intervine în 10 judeţe. 

Iunie a fost luna potopului. În 19 zile au fost emise peste 40 de avertizări de furtuni, peste 30 au fost alerte de cod roşu, practic de două ori mai multe faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. 

Din cauza debitului imens, Cascada Bigăr este în pericol să-şi piardă stratul de muşchi. 

Iar în comuna Vaţa, din Hunedoara, apa a rupt drumul şi oamenii din două sate sunt acum izolaţi. 

Pericolul nu a trecut. Aproape toată ţara este în următoarele ore sub cod portocaliu de ploi, vijelii şi grindină.

Pericol este în continuare în Lugoj. Râul Timiş, care trece prin mijlocul oraşului, este încă sub cod roşu de inundaţii şi se poate revarsa în orice clipă. 

Sunt mai multe puncte critice în localitate. 

În centrul Lugojului a început, vineri seara, să plouă din nou, iar acest lucru nu este un semn bun pentru că debitele apelor în mod cert vor crește.

Situația este critică pentru că la șase-șapte kilometri de centrul orașului Lugoj se află un dig care practic a fost rupt de volumul mare de apă. Acolo s-a format o breșă și mai multe hectare de teren au fost inundate.

De asemenea, o fermă din apropierea digului respectiv a fost evacuată, autoritățile locale ducând la loc sigur mai mulți oameni și numeroase animale.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » România a avut record de 15 avertizări "cod roșu" de ploi și inundații, în 24 de ore (Video)