Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Mii de tone de azotat de amoniu, confiscate din porturile din Constanța și Brăila (Video)

Captură impresionantă a poliţiştilor. Aproape opt mii şi jumătate de tone de azotat de amoniu au fost confiscate, după doar trei zile de controale prin porturile din România. Ca să vă faceţi o idee, e de aproape patru ori cantitatea care a dus la explozia devastatoare din Liban. Îngrăşământul era depozitat în condiţii improprii, în aer liber, fără vreo autorizaţie a autorităţilor.

de Laurenţiu Rădulescu

la 14.08.2020 , 22:45

  • Legile de comercializare și depozitare a azotatului de amoniu lasă loc de interpretare în România.

Mii de saci plini cu azotat de amoniu au fost confiscați de polițiști. Adevărate bombe cu ceas descoperite în porturile din Constanța și Brăila. 

Aceste imagini arată clar indiferența care oricând se poate transforma într-o adevărată armă. 

În portul din Constanța, de exemplu, peste 4900 de tone de azotat de amoniu ambalați în saci de rafie erau depozitați fără ca societatea respectivă să fie autorizată să facă acest lucru.

Vezi și

Iar la Brăila 29 de tone de îngrășământ de azotat de amoniu, încărcate în saci de câte 50 de kilograme, erau ținute la soare. 

În România, azotatul de amoniu se vinde chiar şi pe internet. Legile de comercializare şi depozitare lasă loc de interpretare. 

Un avantaj privește halele de până la 600 de metri. Ele nu au nevoie de autorizație din partea pompierilor. De multe ori în urma controalelor se descoperă că suprafețele declarate sunt mult mai mari decât cele găsite în urma controalelor la fața locului. 

Nu de puține ori în cazul unor incendii pompierii nu știu că au în faţă un butoi cu pulbere și asta pentru că depozitele nu sunt în evidența lor. În București, de exemplu, niciun comerciant nu a declarat că deține depozitat azotat de amoniu.

Aceeași lege de depozitare a materialelor periculoase prevede măsuri de depozitare și amenzi drastice doar pentru marii producători, care au peste cinci mii de tone de îngrăşământ. 

În acest caz, depozitele trebuie să fie construite la cel puțin 60 de metri față de alte construcții și să fie dotate cu instalaţii de stingere a focului. Chiar și așa, și în cazul lor, pompierii au găsit nereguli. 

În cazul celor care nu declară existența unor depozite de materiale periculoase, amenzile pot ajunge și la 500 de mii de lei. Doar că aceeași lege nu dă voie inspectorilor de la pompieri să închidă activitatea firmelor, ci doar să le amendeze. Acest lucru poate fi făcut doar de către autoritățile locale.

Laurenţiu Rădulescu Like
Comentarii


Întrebarea zilei
SONDAJ: Aţi folosit un Advent Calendar în perioada sărbătorilor de iarnă?
Observator » Ştiri sociale » Mii de tone de azotat de amoniu, confiscate din porturile din Constanța și Brăila (Video)