Antena Meniu Search
x

Bacşişul bagă din nou haos în rândul comercianţilor

După ce au fost anunţaţi de guvernanţi că pentru bacşiş nu se va plăti TVA, regula s-a schimbat în lege

Vezi și

După ce au fost anunţaţi de guvernanţi că pentru bacşiş nu se va plăti TVA, regula s-a schimbat în lege

Mai exact, patronii au aflat că, în situaţia în care bacşişul nu va fi împărţit angajaţilor, suma va fi taxată cu 24 la sută, iar TVA-ul va fi scris şi pe bonul special. De teamă că vor greşi, vânzătorii au ajuns să fugă cu bacşişul după clienţi. 

Dacă în magazinele mici, vânzătorii nu vor bacşiş, într-un lanţ de magazine vânzătoare acceptă banii lăsaţi de client şi nu eliberează bon. Scuza invocată: întreaga sumă încasată din bacşiş va fi înregistrată abia la sfârşitul zilei în casa de marcat.

Cu toate că ordonanţa de urgenţă care reglementează bacşişul a intrat în vigoare încă de pe 8 mai. Iar legea prevede clar că pentru orice sumă lăsată în mod voluntar unui vânzător trebuie emis un bon fiscal separat şi va fi impozitată cu 16 %. Singura neclaritate este dacă se aplică sau nu TVA la suma încasată din bacşiş. Legea spune că, în cazul în care bacşişul rămâne la patron, atunci se va plăti taxa pe valoarea adăugată de 24 la sută iar TVA-ul va trebui trecut şi pe bon. Suma nu va fi taxată cu 24 la sută doar dacă se împarte angajaţilor.

Operatorii economici care vor fi găsiţi de inspectorii antifraudă cu mai mult de 300 de lei decât suma fiscalizată, atunci sunt pasibili de amendă de la 1000 până la 27 de mii 500 de lei, dar şi cu suspendarea activităţii cu până la 30 de zile.

Operatorii economici utilizatori stabilesc printr-un regulament de ordine interioară dacă veniturile provenite din încasarea bacşişului rămân la dispoziţia lor sau constituie o sursă de alte venituri care se distribuie salariaţilor. În cazul în care bacşişul se distribuie salariaţilor, acesta nu poate fi asimilat unei livrări de bunuri sau unei prestări de servicii.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Bacşişul bagă din nou haos în rândul comercianţilor