Băncile fără profit, la control! Jumătate din unităţile bancare din România nu plătesc taxe
ANAF verifică două bănci care nu au profit, în conditiile în care jumătate din băncile din ţara noastră nu înregistrează profit.
ANAF verifică două bănci care nu au profit, în conditiile în care jumătate din băncile din ţara noastră nu înregistrează profit.
O declaratie şoc a premierului Tudose privind economia romaneasca a vizat, in special, sistemul bancar, in conditiile in care 11 milioane de romani îşi ţin economiile în bancă.
MIHAI TUDOSE, premier:
Eu cred că trebuie să le ajutăm (...) poate facem o fundaţie să le dăm nişte bani că, înţeleg că ei au venit aici să ne ajute, nu ştiu, sunt subsidiare ale Crucii Roşii sau, pur şi simplu, au venit aici crezând că toţi suntem cu tricouri cu: fraierii noştri! Nu ştiu dacă este foarte 'safe' să vă ţineţi economiile acolo.
Două bănci importante sunt deja verificate de către inspectorii ANAF, însă nu se ştie care.
Jumatate din bancile existente in Romania nu inregistreaza profit. Asta inseamna ca nu platesc nici taxe pe teritoriul tarii. Reprezentantii Ministerului Finantelor ne-au transmis insa ca nu vor sa comenteze pe acest subiect.
Si Agenţia Naţională de Administrare Fiscală refuza sa faca declaratii, desi institutia a inceput verificările la două mari bănci din România care nu sunt pe profit, pentru a vedea ce se întâmplă acolo.
Reprezentantii BNR, care reglementeaza activitatea tuturor bancilor din Romania, arunca responsabilitatea la Ministerului Finantelor.
Adrian Vasilescu, consilier al Guvernatorului BNR:
Banca răspunde de gestiunea ei şi îşi face un bilanţ. Ministerul finanţelor a acceptat de 10 ani de zile, de când spune ei că au aceste probleme cu băcile, a acceptat aceste bilanţuri.
Ioana Petrescu, analist economic:
Dacă, într-adevăr, declară că nu au profituri mai mult ca sigur îşi transferă profiturile în altă ţară, şi atunci plătesc taxe în alte ţări şi nu în România. Dacă se întâmplă acest lucru, Guvernul are parghiile necesare pentru a impiedica acest lucru.
În acest an, conturile de economii au crescut cu aproape 35%. Numai persoanele fizice aveau 60 de miliarde de lei în conturi la
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰