Antena Meniu Search
x

Veşti bune pentru iubitorii de cărţi. Statul ar putea da bani pentru lectură, în fiecare an

Veşti bune pentru cei care iubesc cărţile, dar mai ales pentru cei care nu şi le permit! Statul ar putea da bani pentru lectură, în fiecare an.

Vezi și

Veşti bune pentru cei care iubesc cărţile, dar mai ales pentru cei care nu şi le permit! Statul ar putea da bani pentru lectură, în fiecare an. Un proiect de lege în acest sens urmează să intre la vot, în Parlament.

Reporterii Observator au mers prin oraş ca să vedem câţi oameni mai citesc. Librăriile erau goale. La bibliotecă se lucra mai mult pe laptop, ceea ce nu e neapărat rău, iar în centru, unii tineri s-au arătat deranjaţi de subiect. 

Piaţa de carte din România este pe ultimul loc în Uniunea Europeană şi însumează o sută de milioane de euro . Comparativ, în Germania se învârt nouă miliarde de euro anual, în acest domeniu. 

Ovidiu Raeţchi, deputat iniţiator:

Se cumpără puţin pentru că se citeşte foarte puţin. doar 3 % dintre români citesc o carte pe lună. 

Deputatul Ovidiu Raeţchi a pregătit un pachet de legi prin care românii ar putea primi bani ca să citească.

Ovidiu Raeţchi, deputat iniţiator:

100 de euro pentru profesori pentru a-şi achiziţiona cărţi şi de asemenea 50 de euro pentru elevii care termină primul an al fiecărui ciclu şcolar. 

Ar primi bani oricine, singura condiţie fiind să demonstreze că banii s-au cheltuit pe cărţi. Acum, fiecare român alocă doar trei euro pe an pentru citit.  Iniţiativa ar putea funcţiona în oraşe, dar nu la fel de bine şi la ţară, crede Raul, care lucrează în domeniu de mai bine de zece ani. 

Raul Pavel, manager lanţ de librării:

Important este câţi dintre aceşti profesori vor avea acces la o sursă pentru a şi achiziţiona cărţi

în mediul rural nu există nici măcar un chioşc de ziare. Această iniţiativă, oricât de dezirabilă ar fi, e insuficientă.

în România există doar câteva sute de librării şi mai bine de un sfert dintre ele sunt concentrate în Bucureşti. În multe localităţi din ţară oamenii nici nu au de unde să-şi cumpere o carte. Unul din cinci români nu a citit niciodată una. 

Proiectul de lege prevede şi anularea TVA pentru cărţile tipărite şi alte scutiri fiscale pentru librării, edituri sau biblioteci. Ar costa statul 50 de milioane de euro pe an, dar se estimează că ar dubla încasările în domeniu în doi ani. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Veşti bune pentru iubitorii de cărţi. Statul ar putea da bani pentru lectură, în fiecare an