Antena Meniu Search
x

Video Banul face legea la groapa de gunoi Vidra. Tarife imense denunţate de primarii de sector: "Dacă nu am plăti am sta cu gunoaiele în stradă"

Gunoiul costă primăriile de sector atât cât cere groapa Vidra, singurul depozit rămas pentru Capitală. Pentru că firma are monopol, îşi impune propriul tarif de 280 de lei pe tonă, aproape dublu faţă de cât a decis Primăria Capitalei. Administratorul gropii de gunoi spune că noua sumă a fost aprobată de o instanţă de judecată, dar primarii de sector susţin că tariful ar fi ilegal.

Andreea Milea
de Andreea Milea

la 11.02.2022, 21:28

Vezi și

Operatorii de salubritate din Capitală duc zilnic la groapa de gunoi Vidra 2.000 de tone de deşeuri. De aproape un an, a rămas singura variantă pentru a depozita gunoiul de pe străzile oraşului. "Din luna iunie a anului trecut, tot gunoiul Capitalei este adus la groapa Vidra. Vorbim despre o cantitate de 120 de mii de tone pe lună. Anual, gunoiul din Bucureşti înseamna mai bine de un milion de tone de deşeuri", arată Andreea Milea, reporter Observator. Întrebat câte tone sunt aduse zilnic aici, un şofer de autogunoieră răspunde: "Depinde, 5-6 tone". Gunoiul este adus din sectorul 4, spune un altul, "în jur de 20" de tone. 

Tariful stabilit de groapa de gunoi Vidra, dublu faţă de cel stabilit de primării

Cea mai mare problemă, spun primarii de sector, este că administratorii gropii de gunoi au schimbat tariful pentru tona de deşeuri depozitată şi nu respectă tariful stabilit de primăria Capitalei. Consilierii generali au votat un tarif de 173 de lei pe tonă, în timp ce groapa Vidra cere aproape 300 de lei pe tona de deşeuri depozitate. Firmele care nu plătesc tariful nu sunt primite. "Din 2021 nu ne-au mai primit sub nicio formă fără 42 de euro. Altfel nu putem depozita, decât la acest tarif", declară Dan Stănoaia, director firmă de salubritate. "Îl impune în baza faptului că este singurul operator de depozitare în jurul Bucureştiului. Ameninţă cu închiderea porţilor pentru maşinile care provin din Sectorul 2", spune Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2.

Tariful s-a modificat după ce Iridex a închis depozitul, iar groapa Vidra a rămas singurul loc care mai poate primi gunoiul din Bucureşti. "Erau doi, era Iridex şi cu Eco Sud. Cât timp au fost doi, până anul trecut în iunie, tariful a stat undeva la 24 de euro. Din momentul în care în iunie Iridex a dat hârtie peste tot că s-a închis, la Eco Sud s-a făcut 200 de lei pe tonă. Peste ei se mai pun şi cei 80 de lei pe tonă, suprataxa la depozitare", explică Dan Ceauşescu, director firmă de salubritate. "Între tariful reglementat de 22 euro pe care l-a votat CGMB şi cel de 42 de euro e o distanţă foarte mare. Dacă nu am plăti 40 nu ne-ar primi şi am sta cu gunoaiele în stradă", afirmă Ciprian Ciucu, primarul Sectorului 6. 

Pe acelaşi subiect

Singura primărie de sector care plăteşte preţul reglementat de Consiliul General este Primăria Sectorului 2. Pentru ca gunoiul să fie primit la groapă, firma de salubritate acoperă cealaltă parte de costuri. "Noi plătim 93,6 lei per tona de gunoi. Mai departe, operatorul la groapă plăteşte 200,83 de lei per tonă", arată Radu Mihaiu, primarul Sectorului 2. 

Depozitul Vidra susţine că totul este legal

Chiar şi aşa, administratorul depozitului Vidra spune că noul tarif este legal şi a fost aprobat de o instanţă de judecată. "Este regretabil că anumite instituții ale administrației publice locale preferă să transmită informații eronate prin care să promoveze o falsă problemă a tarifelor", se arată într-o declaraţie Eco Sud. Construirea unei noi gropi, special pentru Capitală, ar presupune cheltuieli de 500 milioane de euro, bani pe care primăria Bucureşti nu îi are. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Burgeri din carne de crocodil la un festival din România. Aţi încerca preparatul?

Observator » Stiri sociale » Banul face legea la groapa de gunoi Vidra. Tarife imense denunţate de primarii de sector: "Dacă nu am plăti am sta cu gunoaiele în stradă"