Bătrâna, locul din munţii Poiana Ruscă, unde iarna ține șase luni
Iarna la munte nu defineşte doar un peisaj de poveste. Sunt locuri în care, după prima ninsoare, începe lupta pentru supravieţuire.
Iarna la munte nu defineşte doar un peisaj de poveste. Sunt locuri în care, după prima ninsoare, începe lupta pentru supravieţuire.
Un astfel de loc este comuna Bătrâna din Ţinutul Pădurenilor, munţii Poiana Ruscă. Aici oamenii se pregătesc să înfrunte zăpada şi gerul, îşi taie din timp lemnele şi îşi umplu cămările cu conserve. În curând va veni iarna grea, care pe meleagurile lor durează aproape jumătate de an.
După o toamnă blândă şi colorată, peste casele răsfirate între munţi coboară ceaţa. Miroase a frig şi a fum de lemne în comuna Bătrâna, un nume predestinat unde bunicii îşi duc traiul la fel ca în urmă cu sute de ani. Acum, e vremea pregătirilor pentru iarnă. Petruţa Nica nu are ajutoare, dar nu se plânge. E obişnuită cu viaţa aspră de la peste 1000 de metri altitudine.
- Şosea transformată în derdeluş pentru copiii unei comune din Constanţa. Primarul a blocat accesul maşinilor
- Prognoza meteo în Bucureşti pentru următoarele zile. Sunt aşteptate ninsori, vânt şi temperaturi negative
- România traversează cea mai geroasă săptămână din această iarnă
- Peisaj dezolant într-o comună din Gorj, unde râurile au secat. Localnicii se tem că vor ajunge să primească...
- Reacţia unui fotbalist englez, venit la cantonament pe platoul înzăpezit din Vatra Dornei: "În Anglia e mai frig"
Mâinile muncite încă mai au putere. Bătrâna trebuie să îşi asigure singură căldura în tot anotimpul rece.
În satele din munţi, iarna ţine până în luna aprilie - şi tot până atunci trebuie să ţină şi proviziile din cămară.
În orice casă ai intra la început de noiembrie, te întâmpină aromele dulci ale conservelor tradiţionale.
Atât de dur e traiul pe aceste meleaguri aproape pustii, încât puţini sunt tinerii care au ales să rămână aici. Iar când au vrut să schimbe ceva, s-au lovit de birocraţie.
Comuna Bătrâna este cea mai mică din Romania, cu 120 de locuitori, iar unul dintre cele patru sate ale sale a ramas gol. Primarul recunoaşte că peisajul pitoresc nu e suficient pentru a ţine în viaţă localitatea, dar spune că nu sunt bani de investiţii.
O şosea care să lege comuna dintre munţi de civilizaţie ar atrage în zonă turişti şi le-ar face localnicilor vieţile mai uşoare. Până atunci, mai e însă cale lungă și încă o iarnă grea de trecut.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰