Bătrânii au stat la coadă la Casa de Ajutor Reciproc din Prahova
Bătrânii, cei mai vulnerabili în faţa noului virus, stau zilnic la cozi imense la Casele de Ajutor Reciproc. Respectă însă distanţarea socială şi poartă măşti.
- Zilnic, zeci de bătrâni se aşează la coadă.
- oamenii îşi pun speranţa în banii pe care-i iau cu împrumut.
În spatele cozilor stau poveşti de viaţă, cu oameni care după ani grei de muncă iau o pensie la limita decenţei. Tocmai de aceea îşi pun speranţa în banii luaţi cu împrumut. Aşa reusesc să îşi plăteasca lună de lună ratele şi medicamentele.
Zilnic, zeci de bătrâni se aşează la coadă, la Casa de Ajutor Reciproc din Ploieşti. Cu pensii, care abia le ajung să-şi cumpere mâncare, oamenii îşi pun speranţa în banii pe care-i iau cu împrumut.
Ștefan Pascu, Președinte CARP Ploiești: Noi dăm împrumturi până la 40 de mii. În perioada în care am fost supendaţi, eu veneam zilnic la birou, primeam sute de telefoane care veneau şi cereau bani: domnule, am un deces în familie, nu am pe ce să-mi iau mâncare sau medicamente şi era destul de trist.
Trist, la fel ca şi poveştile de viaţă ale bătrânilor care stau la coadă. Elena Rusu este grav bolnavă, la fel şi soţul ei care are cancer. Din pensii abia trăiesc la limta decenţei.
Rusu Elena: Pentru nevoi, avem nevoie şi mie frică să mă împrumut. Mi-e frică că nu am de und esă mai dau, ştiu eu luna viitoare ce se va întâmpla, nu ştim. Au nevoie şi rabdă, rabdă, domnule, rabdă. Eu am diabet, sunt bolnavă cu inima. Soţul meu are cancer. Şi uitaţi mă chinui pe aici, aşa că e foarte greu. Las mâncarea mai calm şi ne plătim datoriiile.
În aceeaşi situaţie se află şi Elena Diculescu. Văduvă şi cu o boală cronică, femeia nu face faţă cheltuielilor zilnice.
Elena Diculescu: E dobânda mai mică şi ne descurcăm achităm, iar luăm împrumut. Mediacmentele sunt scumpe.
În această perioadă numărul împrumuturilor a crescut. Peste 30 de cerereri se proba zilnic la CAR-ul pensionarilor.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰