Antena Meniu Search
x

Biserica din Constanţa, scoasă la licitaţie după un conflict cu cel care a renovat parţial lăcaşul sfânt

Situaţie fără precedent în România. O biserică din judeţul Constanţa este scoasă la licitaţie, după un conflict între parohie şi construtorul care a renovat parţial lăcaşul sfânt. E ilegal şi absurd să vinzi un bun sacru, spun mai-marii bisericii, care încearcă să stingă conflictul.

de Redactia Observator

la 04.03.2019, 21:53

Vezi și

Situaţie fără precedent în România. O biserică din judeţul Constanţa este scoasă la licitaţie, după un conflict între parohie şi construtorul care a renovat parţial lăcaşul sfânt. E ilegal şi absurd să vinzi un bun sacru, spun mai-marii bisericii, care încearcă să stingă conflictul.

În satul cu nici 200 de locuitori, de pe malul lacului Bugeac, reconstrucţia bisericii vechi de peste 400 de ani a mobilizat toată comunitatea. În 2008, lucrările au fost atribuite prin contract unei firme din Bucureşti. Ca să-şi vadă biserica ridicată mai repede, localnicii au făcut donaţii şi chiar au lucrat ca muncitori pe şantier.

Lucrarile au fost sistate în 2010, iar de atunci localnicii din Bugeac au pus ban peste ban si au  reusit sa duca biserca in acest stadiu. Deja au fost puse geamurile si a fost ridicat acoperisul. 

Când Parohia din Bugeac, în proprietatea căreia se află biserica, a cerut o reevaluare a lucrărilor făcute de firma de construcţii, a început conflictul. 

MIRCEA PARFENE, patronul firmei de construcţii: Ne-am înţeles la bani, la contracte, s-a lucrat, s-a demolat biserica veche, am încasat vreo 70 de mii de lei. 370 de mii de lei de recuperat.

Niculae DRAGOMIR, primarul comunei Ostrov: Eu aduc tabla, unul a zis eu aduc lemnul, eu aduc cimentul si în felul asta am ridicat-o! Vrea 4 miliarde, pe ce sa vrea 4 miliarde?

Reacţiile au venit şi din partea localnicilor.

VINTILĂ HRISTACHE, localnic din Bugeac: Dupa ce că am ramas 70 de persoane in satul asta, majoritatea peste 70 de ani, si vine unul si vrea sa te păcălească, automat ţi se rupe inima. 

Pentru a-şi recupera banii, constructorul s-a adresat instanţei, care a încuviinţat executarea silită a Parohiei Bugeac. Luna viitoare, Biserica, evaluată la peste 400 de mii de lei, ar urma să fie scoasă la licitaţie. Este absurd, ilegal şi fără precedent, susţin reprezentanţii Arhiepiscopiei.

Lăcaşul de cult, ca şi cărţile sau veşmintele bisericeşti, casele parohiale sau chiliile mănăstirilor sunt considerate, prin statutul Bisericii Ortodoxe Române, bunuri sacre, care nu se înstrăinează. 

Eugen Tănăsescu, purtătorul de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului: Nu poate fi vanduta prin lege, statutul BOR aprobat prin Hotarare de Guvern, si legea cultelor care permite o autonomie oarecum a cultelor, nu permite vanzarea unei biserici. Cine a pus biserica pe lista probabil ca nu a stiut foarte bine statutul BOR. 

Niculae Dragomir, primarul comunei Ostrov: Nu stiu ce bun crestin ar veni sa liciteze o astfel de lucrare si sa-i dea o alta destinatie. L-ar vedea Cel de Sus.

Ca să stingă conflictul, Arhiepiscopia va plăti o parte din datorie. Restul sumei ar putea fi acoperită din vânzarea altor bunuri care aparţin Parohiei Bugeac şi care nu sunt considerate sacre. Aşa s-a întâmplat în 2015 şi în judeţul Neamţ, când două terenuri ale Parohiei Stăniţa au fost scoase la vânzare de Fisc pentru o datorie de 38 de mii de lei.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Biserica din Constanţa, scoasă la licitaţie după un conflict cu cel care a renovat parţial lăcaşul sfânt