Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Biserici vechi de secole din România, redescoperite prin intermediul unui circuit turistic național

Bisericile din lemn vechi de secole de la noi din ţară au fost incluse pe o rută cultural turistică naţională. În acest circuit sunt incluse 160 de lăcaşuri de cult, toate monumente istorice. Turiştii pot afla istoria bisericilor şi în acelaşi timp se pot bucura de nenumărate activităţi relaxante organizate de cele mai multe ori chiar în curţile lăcaşurilor.

de Redactia Observator

la 05.11.2020 , 18:17

  • 160 de lăcașuri de cult vor fi incluse în tura turistică națională
  • Circuitul ne va aduce şi mai aproape de satul tradiţional românesc, spun iniţiatorii proiectului
  • Cele mai importante știri ale zilei sunt la Observator

Adevărate bijuterii arhitecturale pot fi găsite în satele izolate de la noi din ţară: biserici de lemn vechi de sute de ani. Despre multe dintre ele prea puţini au auzit. Aşa că un bihorean a creat o rută prin care oricine le poate descoperi.

Gabriel Bonaciu, inițiator proiect Ruta: Din judeţul Bihor avem zece biserici de lemn, care sunt toate situate în zone turistice, unde pot fi făcute diferite activităţi turistice. Scopul acestui concept, care este un nou produs turistic cultural este acela de a valorifica intergrat partimoniul material, bisericile de lemn ortodoxe, alătrui de celelalte forme de turism care pot fi practicate în oricare dintre aceste destinaţii.

Primul lăcaş de cult din lemn inclus pe ruta turistică este Biserica din Valea Crişului. Aici, cu ajutorul tehnologiei turiştii află istoria locului.

Vezi și

Gabriel Bonaciu, inițiator proiect Ruta: La Valea Crişului noi am creat un panou care conţine o hartă ilustrată a județului Bihor pe care este marcată şi ruta culturală a bisericilor de lemn şi sunt şi numerele de telefon ale preoţilor parohi care vor ghida deocamdată turiştii.

Peste 160 de biserici din şapte judeţe ale ţării fac parte din acest proiect. Iar în câteva zile agentile de turism vor scoate şi pachete turistice care să includă atât vizitarea bisericilor, cât şi alte atracţii din zonă.

Marian Balaj, consilier Ministerul Economiei: Este o rută foarte importantă pentru turismul românesc, truism care trebuie dezvoltat de la zi la zi. Şi acest sector nu face decât să motiveze aceşti oameni, să ducă mai departe obiceiurile, tradiţiile din aceste zone rurale.

Includerea acestor biserici din lemn în circuitul turistic ne va aduce şi mai aproape de satul tradiţional românesc, spun iniţiatorii proiectului. După ce vor vizita bisericile, turiştii se vor răsfăţa apoi cu bunatăţi locale şi vor putea vizita şi alte atracţii din zonă.

Lista bisercilor din lemn din Romania este încă deschisă. Mai mult, iniţiatorii proiectului vor să atragă şi alte ţări cu o bogată istorie în ceea ce priveşte bisericile din lemn, cum ar fi Polonia, Republica Moldova, Cehia sau Ucraina.

Dacă aţi surprins imagini care pot deveni o ştire, ni le puteţi trimite pe WhatsApp la numărul 0722.699.800, pe pagina de Facebook Observator sau pe mail, la adresa [email protected].

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Vă gândiţi să renunţaţi la cadourile de Crăciun pentru a economisi mai mulţi bani?
Observator » Ştiri sociale » Biserici vechi de secole din România, redescoperite prin intermediul unui circuit turistic național