Antena Meniu Search
x

Bolnavii de coronavirus, fără simptome, reprezintă un risc pentru populaţie

Pot transmite pacienţii asimptomatici coronavirusul? Este întrebarea care a primit mai multe răspunsuri. Şi niciunul clar. Până şi liderii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii s-au răzgândit în repetate rânduri. Ca să aflăm astăzi că DA, bolnavii fără simptome reprezintă un risc mare pentru populaţie. La noi în ţară, asimptomaticii se plâng că sunt obligaţi să stea săpămâni întregi în spitale, când ar putea fi supravegheaţi acasă. Ministrul Sănătăţii a promis că va lua măsuri.

de Redactia Observator

la 10.06.2020, 20:38

Vezi și
  • Pacienții infectați cu noul coronavirus, dar care nu au simptome, ar vrea să fie izolați la domiciliu.
  • Pacienții infectați cu noul coronavirus, dar care nu au simptome, considerați totuși un risc pentru populație.

Soția unui pacient: 14 teste în total i-au făcut. Și unul ieșea pozitiv, la 2, 3 zile ieșea unul negativ. Iarăși ieșea pozitiv. După aia, neconcludent. Era foarte, foarte deprimat. Era alb la față, nu se mai ținea pe picioare, tremura, plângea. Deci, din om, neom.

Pentru pacienţii asimptomatici, perioada spitalizării este mai grea decât boala în sine, povestesc rudele. Deşi nu se simt rău şi nu primesc niciun tratament, trebuie să stea săptămâni întregi într-un pat de spital. 

Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii au spus în repetate rânduri că astfel de pacienţi ar putea fi izolaţi şi monitorizaţi la domiciliu, dar până acum, acest lucru nu s-a întâmplat. 

Ministrul Nelu Tătaru a declarat, pentru Observator, că situaţia s-ar putea schimba, la mai bine de trei luni de la izbucnirea pandemiei. 

Nelu Tătaru, ministrul Sănătăţii: În aceste zile, INSP, CNSCBT va face un protocol pentru tot ce înseamnă o perioadă de 10, 14 zile în care să avem un test sau să avem o simptomatologie care să nu apară în aceste zile să putem lua o decizie. Până acum erau două teste negative. Ne gândim şi la a doua variantă, măcar un test negativ.

Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății: Unde trebuie să fie izolaţi asta rămâne să hotărască Ministerul Sănătăţii. Deci nu acasă. Este mai bine pentru că ar trebui făcută un soi de anchetă socială la fiecare să vedem care sunt condiţiile locative, dacă există supraaglomerare este o situaţie, dacă există cameră individuală şi baie individuală este cu totul altă situaţie.

O altă problemă este că nici până acum nu se ştie clar dacă pacienţii asimptomatici pot răspândi virusul. După ce un oficial al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii a anunţat că acest lucru se întâmplă în cazuri foarte rare, acelaşi specialist s-a răzgândit. 

Maria Van Kerkhove, reprezentant Organizația Mondială a Sănătății: Există estimări care sugerează că aproximativ între 6% şi 41% din populaţie ar putea fi infectată, dar nu are simptome, cu o estimare punctuală de 16%. Nu vreau să mă exprim prea tehnic, dar ştim că unii oameni care sunt asimptomatici sau care nu au simptome pot transmite virusul mai departe. 

Un răspuns ar putea veni şi în urma testării pentru anticorpi a bucureştenilor. Programul "Sunt imun la Covid?" a început azi pe Arena Naţională. Municipalitatea vrea să afle câţi locuitori ai Capitalei au fost infectaţi cu coronavirus în ultimele trei luni, fără să ştie. 

500 de oameni au fost testaţi astăzi, dintr-un total de 10.500. Rezultatul ar trebui să ne arate gradul de imunizare a populaţiei şi cum a circulat noul coronavirus în rândul bucureştenilor. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

35 de lei kilogramul de carne de miel înainte de Paşte. Consideraţi preţul acceptabil?

Observator » Stiri sociale » Bolnavii de coronavirus, fără simptome, reprezintă un risc pentru populaţie