Antena Meniu Search
x

Bolnavi de cancer, înșelați de vraci închipuiți. Ce spun specialişti despre riscurile tratamentelor inventate de diverşi vindecători

În fiecare an, sute de bolnavi de cancer cad pradă escrocilor pe Internet.

Vezi și

În fiecare an, sute de bolnavi de cancer cad pradă escrocilor pe Internet. Fără dovezi, şi fără vreo autorizaţie, vraci închipuiţi vând tratamente inventate într-o bucătărie de bloc şi promit minuni. Pentru cine crede în cuvântul lor, leucemia se poate vindeca doar cu o alifie. Sau cu o tinctură din plante. Reporterii Observator au descoperit un bărbat din Călăraşi care susţine că leacul lui elimină o tumoră în 30 de zile. Nu l-au testat, dar au vorbit cu specialişti despre riscurile unui astfel de tratament.

"Astea sunt seminţe de măr, de pere, dovleac, caise şi mac. O din asta dimineaţa. Şi aici e sub formă de ulei de cânepă. Luaţi un gram la 12 ore! Şi cu el, o picăturică, două, trei daţi pe zona afectată! O să înceapă să se vadă o schimbare după 4, 5 zile!" Tratamentul prezentat de acest domn, care se promovează pe Internet drept vindecător, costă 1.500 de lei. Şi, promite cel care l-a făcut, e un leac-minune pentru cancer. 

"Am găsit reţeta asta într-o scriere foarte veche, printr-o carte din Craiova, într-o bibliotecă uitată de lume, era în scriere cuneiformă, cum îi spune, nu ştiu exact!" Pentru sceptici, vindecătorul de pe Internet plusează. Ar fi scăpat de boală 14 pacienţi doar în ultimul an. "Am dat unui băieţel, baiat de 16 ani, leucemie! Leucemie, într-un stadiu urât,s-a făcut bine! În 45 de zile, l-au scos de pe lista transplantului de măduvă!"

Cîtîlin Costovici, medic oncolog: "Deci, a considera că asemenea bazaconii, care apar peste noapte, popularizate, te miri-cum, pe internet e la îndemâna oricui să pretindă că tratează această boală extrem de complexă, a pretinde că tratatezi această boală, mai mult decât atât, că o şi vindeci, înseamnă, cel puţin, un element de expertiză psihiatrică!"

Pe acelaşi subiect

Însă bolnavii duc adevărata luptă cu boala cu ajutorul şedinţelor de chimioterapie şi tratamentelor revoluţionare. Liliana a fost diagnosticată în mai cu cancer la sân. Recunoaşte, însă, că, disperaţi, mulţi bolnavi cad în astfel de capcane.

Agenţia Naţională a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale recomandă pacienţilor să nu urmeze niciun fel de tratamet neautorizat.

La Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorului au fost depuse, doar în ultimul an, peste 600 de reclamaţii legate de tratamente şi dispozitive neautorizate.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Bolnavi de cancer, înșelați de vraci închipuiți. Ce spun specialişti despre riscurile tratamentelor inventate de diverşi vindecători