Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Bolnavii de hepatita C sunt lasati de stat in voia sortii

Mii de romani sunt lasati de stat in voia unei boli care ucide, pe tacute. Bolnavii de hepatita C, care nu au norocul sa raspunda la terapia standard, nu au in Romania, alta solutie. Medicamentul care le-ar putea slava vietile exista. Pretul, insa, e mare chiar si pentru buzunarele celor mai bogati.

de Redactia Observator

la 15.03.2013 , 20:23

Elena asteapta o minune. O minune care in alte tari se numeste normalitate. Un an de zile s-a tratat de hepatita C cu medicamentele disponibile gratuit in Romania. Boala a fost, insa, mai puternica.

Din 2011, pacientii cu hepatita C din intreaga lume au la dispozitie un al treilea medicament: boceprevirul. O molecula noua, care in combinatie cu celelalte doua medicamente creste sansele de vindecare pana la 80 la suta. La noi, insa, medicamentul nu e disponibil, prin programul national de hepatita.

O cura cu medicamentul salvator costa intre 30.000-40.000 de euro, pentru un singur pacient. In lipsa unei compensari de la stat, pacientii care se lupta cu virusul hepatitei C, pierd lupta din start.

Vezi și

Elena nu si-a pierdut speranta. Speranta ca, intr-o zi, nu foarte indepartata, statul roman ii va da o sansa la viata.

 

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Întrebarea zilei
Vi se pare prea scumpă mobila românească?
Observator » Ştiri sociale » Bolnavii de hepatita C sunt lasati de stat in voia sortii