Antena Meniu Search
x

Ministerul Culturii nu vrea ca bustul lui Avram Iancu să fie instalat în Parcul Astra din Sibiu ca să nu facă acolo concurenţă altor statui

Avram Iancu are din nou interdicţie în Sibiu! Statuia de bronz a revoluţionarului paşoptist nu poate fi expusă în niciun loc din oraş.

Vezi și

Avram Iancu are din nou interdicţie în Sibiu! Statuia de bronz a revoluţionarului paşoptist nu poate fi expusă în niciun loc din oraş. Pe vremea când Kelemen Hunor era ministrul culturii, bustul a fost considerat inexpresiv. Iar actualul ministru susţine că nu poate fi amplasat pe Aleea Celebrităţilor, pentru că face concurenţă celorlalte statui. 

Bustul lui Avram Iancu zace într-un colţ al bibliotecii judeţene, acoperit de o bucată de pânză. Statuia de 180 de kilograme, din bronz, e opera unui sculptor de prestigiu, Radu Aftenie. Şi ar fi trebuit să îşi găsească locul încă de acum 4 ani. Membrii societăţii Avram Iancu au plătit 16.000 de euro pentru ea şi totul era pregătit ca la carte, cu aprobări şi acte. "Ne mai lipsea avizul obligatoriu şi ultimul al ministerului culturii şi, cum îi zice?, identităţii naţionale..." Însă ministerul condus atunci de Kelemen Hunor și Hegedüs Csilla nu a văzut bine bustul lui Avram Iancu. "L-au refuzat pentru lipsă de expresie artistică."

Anii au trecut. Autorizaţiile de urbanism de la primăria Sibiu au expirat. Aşa că oamenii au solicitat altele. Însă, deşi s-au schimbat miniştrii, dosarul a fost respins, de fiecare dată. Ultima dată, în primăvară. "Comisia Ministerului a respins în unanimitate bustul lui Avram Iancu şi recomandă ca bustul să fie instalat într-o altă locaţie în Sibiu, pentru a nu face concurenţă celor existente."

Dar partizanii fostului conducător al armatei românilor din Revoluţia Paşoptistă nu renunţă. Vor ca bustul lui Avram Iancu să fie dezvelit pe Aleea Celebrităţilor din Parcul Astra. Acolo unde au un alt certificat de urbanism, de luna trecută. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Propunere: plimbările cu bicicleta în pădure, doar cu acordul proprietarului pădurii. Sunteţi de acord?

Observator » Stiri sociale » Ministerul Culturii nu vrea ca bustul lui Avram Iancu să fie instalat în Parcul Astra din Sibiu ca să nu facă acolo concurenţă altor statui