Caisele, darul parfumat al verii. Fermierii se laudă cu producţii record
Deşi vremea din această primăvara a fost capricioasă, livezile de caişi din vestul ţării sunt pline de fructe mari, dulci şi cărnoase.
Deşi vremea din această primăvara a fost capricioasă, livezile de caişi din vestul ţării sunt pline de fructe mari, dulci şi cărnoase. Sunt producţii record, se laudă fermierii, care au obţinut şi câteva tone din fiecare plantaţie. Şi, cum recolta este bogată, gospodinele pot să pregătească dulceţuri sau nectar din belşug.
Tatiana Rovinar a lăsat viaţa pe care o avea în Grecia şi s-a întors acasă, să ducă mai departe reţetele tradiţionale învăţate de la mama ei. Acum, fac împreună dulceţuri. Pun caisele pe foc, în cantitate mică, pentru a nu-şi pierde culoarea.
Un alt secret: lămâia. Fructele sunt lăsate apoi să fiarbă la foc domol, în trei reprize.
Cât timp dulceaţa este pe foc, gospodinele sparg sâmburii şi adaugă miezul în compoziţie, la final.
Şi, dacă pentru dulceaţă s-au ales caisele mai tari, din cele mai zemoase se poate face nectar. Ori o tartă de caise.
Toate ingredientele ajung în mixer, apoi la cuptor, preţ de 15 minute.
În vestul ţării, producătorii se laudă cu producţii record de caise. Crengile stau să se rupă sub greutatea fructelor.
Din păcate, plantaţiile în restul ţării sunt din ce în ce mai puţine. În ultimii 4 ani, suprafaţa cultivată a scăzut cu aproape 30%. Şi doar 1% din livezile din toată ţara sunt de caişi. În schimb, importurile se ridică la câteva milioane de euro.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰