Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox 20 ianuarie. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși

Sărbătoare cu cruce roșie, astăzi, pentru creștinii ortodocși, potrivit calendar ortodox 20 ianarie. Creștinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Eftimie cel Mare, sărbătoare cunoscută în popor și 'Duminica celor zece leproși'.

Sărbătoare cu cruce roșie, astăzi, pentru creștinii ortodocși, potrivit calendar ortodox 20 ianarie. Creștinii îl prăznuiesc astăzi pe Sfântul Eftimie cel Mare, sărbătoare cunoscută în popor și 'Duminica celor zece leproși'.

Potrivit tradiției bisericești, Sfântul Eftimie cel Mare a trăit în secolul al IV-lea, pe vremea împăratului Grațian. S-a născut la Melitina (Armenia), numele său însemnând în limba greacă 'voie bună'.

La vârsta de 29 de ani, Sfântul Eftimie cel Mare a ajuns la Ierusalim și și-a dedicat viața Mântuitorului Iisus Hristos.

Sfântul Eftimie a locuit într-o peșteră, acolo unde a săvârșit numeroase minuni: a hrănit 400 de călători, în timp ce nu avea pâine nici pentru zece persoane, a deschis porțile cerului, tămăduind pământul de nerodire și a făcut posibil, cu rugăciunea lui, ca multe femei sterpe să aibă copii.

Pe acelaşi subiect
Sărbătoare 20 ianuarie. Sfântul Eftimie cel Mare, prăznuit de creștini

Calendar ortodox 20 ianuarie. Duminica celor zece leproși

Tot astăzi, sărbătoarea mai poartă numele de 'Duminica celor zece leproși', un episod din Biblie în care Mântuitorul Iisus Hristos vindecă zece oameni bolnavi.

Potrivit crestinortodox.ro, Evanghelia prezintă momentul în care Iisus Hristos s-a apropiat de cei zece leproși.

Mântuitorul nu le oferă vindecarea pe loc, ci îi trimite la preoți. Nu-i vindecă pe loc pentru că dorește să respecte o poruncă a Legii Vechi, care prevedea că preotul este în măsură să declare dacă cineva este bolnav sau vindecat de lepră (Lev. cap. 13).

Pe de altă parte dorea să le verifice credința, căci nu le spune acestora că s-au vindecat sau că se vor vindeca.

Faptul că leproșii nu întreabă nimic, denotă că s-au încrezut în cuvântul Mântuitorului. Din acest motiv, aflăm din Evanghelie că în timp ce se îndreptau către preoți, se vindecă.

Din cei zece, numai unul se întoarce la Hristos pentru a-I mulțumi.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Aţi alocat un buget mai mare pentru Paşte în acest an faţă de 2023?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox 20 ianuarie. Sărbătoare cu cruce roșie pentru creștinii ortodocși