Antena Meniu Search
x

Calendar ortodox 25 ianuarie. Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Grigorie Teologul, prieten bun cu Sfântul Vasile cel Mare

Creștinii îl prăznuiesc pe 25 ianuarie pe Sfântul Ierarh Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, care a scris „Cele cinci cuvântări teologice“.

Sfântul Grigorie Teologul

Calendar ortodox 25 ianuarie. Creștinii îl prăznuiesc pe 25 ianuarie pe Sfântul Grigorie Teologul, Arhiepiscopul Constantinopolului, care a scris „Cele cinci cuvântări teologice“, el fiind numit și Cuvântătorul de Dumnezeu.​

Sfântul Grigorie de Nazians

Grigorie s-a născut în jurul anului 329, în Arianz, lângă localitatea Nazianz din Capadocia, numele lui în calendarul creștin ortodox fiind Sfântul Grigorie de Nazianz. Grigorie a fost rodul rugăciunii mamei sale Nona, cea care va fi responsabilă pentru formarea duhovnicească atât a soţului, cât şi a fiului.

Pe acelaşi subiect

Sfântul Grigorie, prin întreaga sa activitate, a lucrat un talant deosebit: cuvântarea de Dumnezeu, adică capacitatea de a transmite oamenilor o parte din misterul inefabil al teologiei: învăţătura despre Sfânta Treime.

Ataşat Bisericii încă de mic, Grigorie va deveni etalon al Ortodoxiei. Studiind materiile profane (filosofia, retorica) la şcolile din Cezareea Capadociei, Palestina şi Alexandria, îşi însuşeşte o bogată cultură al cărei apogeu îl va cunoaşte la şcoala din Atena, unde consolidează prietenia cu Sfântul Vasile cel Mare.

De la Atena pleacă la Constantinopol, unde îl întâlnește pe fratele său, Cezar, care practica medicina, plecând amândoi spre Nazianz. Aici va primi botezul creștin, după care se dedică vieții ascetice, retrăgându-se pe malul râului Iris, unde ducea viață retrasă și prietenul său, Sf. Vasile. În acest loc, departe de zgomotul vieții lumești, în liniștea singurătății, unde sufletul lor se simțea mai aproape de Dumnezeu, practicau asceza și studiau Sfintele Scripturi și alte scrieri creștine. Aici lucrează cu prietenul său la alcătuirea primei filocalii (conținând scrieri ale lui Origen).

Sfântul Ierarh Grigorie Teologul

25 decembrie 361 este data la care Grigorie a fost hirotonit preot chiar de tatăl său, ce ajunsese episcop de Nazianz.

Primind această taină fără voia lui, alege să fugă la prietenul său de suflet, timp în care dă viaţă unei scrieri excepţionale: „Tratatul despre preoţie“. În anul 372, în urma cuvântărilor împotriva ereziilor vremii, primeşte arhieria, urmând ca în 379 să fie ales episcop al Constantinopolului.

Duoă moartea sam, în jurul anului 389, Sfântul Grigorie va primi supranumele de Teologul, adică Cuvântătorul de Dumnezeu, aceasta fiind calitatea deosebită pe care şi-a cultivat-o pe parcursul vieţii sale.

După Ioan Evanghelistul, Grigorie va fi cel care se va bucura de această cinstire acordată de Biserică. Cinstit în mod special la 25 ianuarie, dar şi alături de Sfântul Vasile cel Mare şi Ioan Gură de Aur (la 30 ianuarie), Sfântul Grigorie se înscrie în ceata arhiereilor ocrotitori ai învăţământului în general şi al elevilor şi studenţilor teologi în special.

Sfinții Trei Ierarhi

Biserica Ortodoxă îl prăznuiește pe Sfântul Grigorie Teologul de două ori pe an: singur la 25 ianuarie și împreună cu Sfinții Vasile cel Mare și Ioan Gură de Aur la 30 ianuarie.

Astfel, pe 30 ianuarie sunt prăznuiți Sfinții Trei Ierarhi.

Ei au trait la sfarsitul secolului al IV-lea și inceputul celui următor și fiecare dintre ei a avut o contribuție esentiala la teologia creștina, fiind numiți "Protectori ai invatamantului teologic". Cei trei teologi sunt praznuiti si separat, insa, pentru a arata unitatea de invatatura, Biserica a randuit si o zi de praznuire comună.

Spre sfarsitul secolului al XI-lea, la Constantinopol se iscase o mare dispută legata de cei trei ierarhi, pe care ii praznuim pe 30 ianuarie, oamenii intrebandu-se care este mai mare: Sfantul Vasile cel Mare, Sfantul Grigorie Teologul sau Sfantul Ioan Gura de Aur. Dupa câțiva ani de la declanșarea neintelegerilor, cei trei sfinți au început să i se arate aievea, unul cate unul, episcopului Evhaitelor, Sfantului Ioan Mauropous. În cele din urma, in anul 1084, intr-o vedenie, fericitului i-au aparut cei trei sfinti impreuna. 

"După cum vezi, noi la Dumnezeu una suntem și nici o vrajba nu este intre noi. Fiecare din noi, la timpul său, indemnați de Duhul Sfânt, am scris învațături pentru mântuirea oamenilor.   Nu este intre noi unul intai si altul al doilea. De chemi pe unul, vin si ceilalti doi. Drept aceea, sculandu-te, porunceste, celor ce se invrajbesc, sa nu se mai certe pentru noi", sunt învățămintele celor Trei Ierarhi pentru oameni.

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Veţi participa la Slujba de Înviere?

Observator » Stiri sociale » Calendar ortodox 25 ianuarie. Creștinii îl sărbătoresc pe Sfântul Grigorie Teologul, prieten bun cu Sfântul Vasile cel Mare