Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Calendar ortodox martie 2023. Sărbători religioase cu cruce roșie și neagră

Martie este prima lună de primăvară, iar echinocţiul are loc pe 20 martie. Este a treia lună a anului din calendarul iulian şi gregorian. Sunt câteva sărbători marcate în calendarul ortodox martie 2023 cu cruce roşie şi cruce neagră. Buna Vestire este cea mai importantă sărbătoare cu cruce roșie din calendarul ortodox martie 2023. 

de Redactia Observator

la 27.02.2023 , 08:50

Calendar ortodox martie 2023. Sărbători religioase cu cruce roșie și neagră Calendar ortodox martie 2023. Sărbători religioase cu cruce roșie și neagră - Doxologia

În fiecare sâmbătă din luna martie se face pomenirea morților, iar creștinii sunt îndemnați să vină la biserică, să aducă vin și colivă, ca să participe la parastase.

Buna Vestire, sărbătoare cu cruce roșie pe 25 martie

O sărbătoare importantă pentru creştinii ortodocşi este Buna Vestire (Blagoveștenia) pe 25 martie. Este prima sărbătoare a Maicii Domnului. De Blagoveștenie ne amintim de Sfântul Arhanghel Gavriil, care a anunțat-o pe Sfânta Fecioară Maria că va naște pe Fiul lui Dumnezeu. De asemenea, este prima sărbătoare confirmată în documente dintre sărbă­torile Maicii Domnului.

Articolul continuă după reclamă

Buna Vestire este cunoscută și sub denumirea de Ziua Cucului, pentru că are loc primul cântec al cucului, prin care anunță vestirea primăverii. Este mare păcat ca oamenii să se certe în această zi. Se spune că cine se ceartă în ziua de Buna Vestire are necazuri tot anul. Tradițiile mai spun că ouăle ouate de păsări, în această zi, nu sunt bune de mâncat, așa ca trebuie aruncate. De altfel, așa cum va fi vremea de Buna Vestire, așa va fi și de Paște. În această zi se mănâncă pește, deși este Postul Paștelui.

Pe acelaşi subiect

Calendarul ortodox pe martie 2023 include și o sărbătoare cu cruce neagră

Sfinții 40 de Mucenici sunt prăznuiți, în fiecare an, pe data de 9 martie. Sfinții 40 de Mucenici erau soldați, care au mărturisit că sunt creștini, iar din acest motiv au fost supuși la multe chinuri. Au pătimit în localitatea Sevastia din Armenia, în vremea domniei Liciniu (307-323), la porunca guvernatorului Agricola. Și-au mărturisit credința în Hristos și au refuzat să jertfească idolilor, așa că în cele din urmă au ajuns să fie scufundați într-o apă aprope înghețată de lângă cetate. Cei 40 de mucenici au învins frigul și gheața lacului de lângă Sevastia. În noaptea de 8-9 martie a anului 320, 40 de creștini au biruit moartea, primind în chip văzut cununile muceniciei.

Unul dintre mucenici a ieșit din lac pentru că nu a mai rezistat. A fost dus într-o baie caldă, după ce a renunțat la credința în Hristos, însă a murit. Locul lui a fost luat de un alt soldat creștin, care și-a dat hainele jos fără să stea pe gânduri și a intrat în apa înghețată.

Când torționarii s-au întors să vadă dacă cei 40 de soldați au murit, au avut parte de un șoc. Niciunul nu a murit, toți au fost ținuți în viață de puterea Duhului Sfânt. Au fost scoși vii din apă, apoi le-au fost zdrobite picioarele cu ciocanele. Toți cei 40 de soldați au murit. Trupurile lor au fost puse într-un car și duse spre ardere, apoi sa fie aruncate în lac. Meliton, un tânăr soldat, a supravietuit torturii. Mama lui, știind că cei 39 de confrați în suferință aveau pregatită împărăția cerurilor, și-a luat fiul în brațe și l-a pus în car. Meliton a murit în brațele mamei lui. Dacă era salvat, acesta trebuie să se fi lipsit de credința în Iisus.

Numele celor 40 de mucenici: Chirion, Candid, Domnos, Isihie, Ieraclie, Smaragd, Valent, Vivian, Evnichie, Claudie, Prisc, Teodul, Eutihie, Ioan, Xantie, Ilian, Sisinie, Aghie, Aetie, Flavie, Acachie, Ecdit, Lisimah, Alexandru, Ilie, Leontie, Gorgonie, Teofil, Dometian, Gaie, Atanasie, Chiril, Sacherdon, Nicolae, Valerie, Filoctimon, Severian, Hudion, Meliton si Aglaie.

În această zi, creștinii ortodocși trebuie să respecte mai multe tradiții. Bărbații trebuie să consume 44 de pahare cu vin, în cinstea celor 40 de Mucenici. Gospodinele pregătesc colaci în formă de 8, din aluat de cozonac, care se ung cu miere și nucă. În anumite zone ale țării, precum Dobrogea și Muntenia, colacii sunt făcuți tot în forma cifrei 8, dar de mici dimensiuni și nu sunt copți, ci fierți în apă cu zahăr, scorțișoară și nucă. Nu se coase și nu se tricotează în această zi. Mucenicii pregătiți se împart la biserică, pe 9 martie. Se aprind focuri în curți și grădini, pentru noroc.

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil, prăznuit pe 26 martie

Soborul Sfântului Arhanghel Gavriil este pomenit în ziua de după Buna Vestire. El este cel care i-a adus Fecioarei Maria vestea că-l va naște pe Fiul lui Dumnezeu. Arhanghelul Gavriil a fost desemnat de Domnul ca "duh slujitor, trimis ca să slujească pentru cei ce vor fi moștenitorii mântuirii" (Evrei 1, 14). El este ocrotitorul familiilor, mamelor, copiilor, dar și ocrotitor al monahilor și monahiilor, al celor care viețuiesc în mănăstiri și în sihăstrie sau în pustie.

Sfântul Arhanghel Gavriil este Arhanghelul bunelor vestiri, pentru că apare ca un mesager care aduce cele mai importante vești. Întâi i-a apărut lui Zaharia, tatăl Înaintemergătorului Domnului și îi spune că soția lui va naște la bătranețe pe Sfântul Ioan Botezătorul. El este și cel care i-a vestit Anei că o va naște pe Fecioara Maria. S-a arătat și păstorilor ce-și păzeau turmele, noaptea, și le-a zis: "Vă binevestesc vouă bucurie mare: că s-a născut astăzi Mântuitorul."

Sfântul Arhanghel Gavriil este pomenit pe 26 martie, după Buna Vestire, dar și pe 8 noiembrie, atunci când sărbătorim Soborul Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil. Sfântul este prăznuit și pe 13 iulie, la pomenirea minunilor săvârșite de acesta.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie.

Comentarii


Întrebarea zilei
Dacă aţi putea alege din nou, aţi opta pentru acelaşi loc de muncă?
Observator » Ştiri sociale » Calendar ortodox martie 2023. Sărbători religioase cu cruce roșie și neagră