Camera ascunsă. Poșta Română, o instituție cu echipamente vechi, funcţionari dezinteresați şi obiceiuri din alte timpuri
A fost Ziua Mondială a Poştei, care marchează 144 de ani de la înfiinţarea Uniunii Generale a Poştelor printr-un tratat semnat la Berna. Iar Poşta Română, înfiinţată cu 12 ani mai devreme, s-a numărat printre membrii fondatori ai acestei uniuni. Un serviciu aşadar cu tradiţie şi vechime, peste care s-au scurs anii, chiar dacă timpul pare să fi stat în loc.
A fost Ziua Mondială a Poştei, care marchează 144 de ani de la înfiinţarea Uniunii Generale a Poştelor printr-un tratat semnat la Berna. Iar Poşta Română, înfiinţată cu 12 ani mai devreme, s-a numărat printre membrii fondatori ai acestei uniuni. Un serviciu aşadar cu tradiţie şi vechime, peste care s-au scurs anii, chiar dacă timpul pare să fi stat în loc. La ghişee găsim şi azi echipamente vechi, funcţionari nu foarte ospitalieri şi obiceiuri rămase, parcă, din alte timpuri. Reportaj filmat cu camera ascunsă.
Am încercat să trimitem un plic din judeţul Cluj în Bucureşti. La poşta din Feleacu, aflată la doar 10 kilometri de Cluj-Napoca, am dat peste o angajată ocupată cu presa de cancan. Cântarul vechi, de piaţă, de pe biroul ei, aminteşte de alte vremuri.
A doua oprire. Poşta din Apahida, tot lângă Cluj-Napoca. Aici o funcţionară îşi savurează cafeaua şi se amuză alături de colegi. N-a putut să ne ajute, dar ne-a recomandat o firmă privată. Concurenţa.
La unul dintre cele mai mari oficii poştale din Cluj-Napoca, e coadă. Din cele cinci ghişee, doar unul este deschis.
În schimb, Poşta se laudă că, de ziua ei, a lansat un nou serviciu online prin care expeditorii îşi pot personaliza cu propriile imagini plicurile.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰