Staţiunile din sudul litoralului, depăşite de timp şi condiţii (Video)
Departe de staţiunile animate din nordul litoralului, cele din sud încă aşteaptă o schimbare. Cap Aurora, ridicată în anul 1973, oferea o plajă atipică pentru litoralul românesc, cu diguri şi plajă stâncoasă, dar şi 10 hoteluri cu nume de pietre preţioase.
Departe de staţiunile animate din nordul litoralului, cele din sud încă aşteaptă o schimbare. Cap Aurora, ridicată în anul 1973, oferea o plajă atipică pentru litoralul românesc, cu diguri şi plajă stâncoasă, dar şi 10 hoteluri cu nume de pietre preţioase. Pe cât de repede s-a ridicat staţiunea, pe atât de repede s-a degradat. Iar hotelierii care au investit în renovare aşteaptă ca şi autorităţile să pună umărul la dezvoltare.
La cinci kilometri de Mangalia, găsim hoteluri în formă de vapor. Au fost ridicate în doar nouă luni, la începutul anilor '70 şi oferă privelişti de o frumuseţe rară.
Suntem în cea mai mică staţiune de la Marea Neagră, la o înălţime de 40 de metri. Am ajuns în Cap Aurora, este staţiune aşezată pe un mal stâncos între pădurea Comorova şi mare.
Ce este specific la această staţiune este faptul că aici au fost create aceste mici golfuri prin diguire. Practic plajele sunt înguste, iar cei care vin în această zonă caută liniştea şi relaxarea.
- 15 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
- 15 februarie, Sfântul Apostol Onisim. Sărbătoare importantă în calendarul ortodox
- Evenimente în Bucureşti, în weekendul 15-16 februarie. Ce nu trebuie să ratezi
- Antrenează-ți creierul ca un campion: Cursurile Fundației Dan Voiculescu pentru Dezvoltarea României, Sesiunea...
- 14 februarie, evenimente importante care au avut loc în această zi de-a lungul timpului
Oamenii de afaceri care au preluat vechile hoteluri comuniste s-au orientat către turismul de familie. Interioarele au fost renovate, iar camerele mici au fost modificate.
Pentru a spori confortul turiştilor, inclusiv structura acestui hotel a fost schimbată. Din două camere a apărut acest apartament extrem de spaţios. Iar o noapte de cazare aici costă 450 de lei.
Dezvoltarea se opreşte, însă, aici. Cine se aventurează în afara hotelului, are parte de o cu totul altă privelişte. Trotuarele sunt acoperite de buruieni, pe străzi domneşte mizeria, iar puţinele coşuri de gunoi sunt ruginite.
Aceeaşi privelişte ne întâmpină şi la un kilometru distanţă, în staţiunea Venus. Trotuarele invadate de buruieni dau spre hoteluri lăsate în paragină şi străzi unde pungile de gunoi au fost lăsate în soare.
În mijlocul dezastrului dăm însă şi de resorturi de lux.
Doar pereţii au mai rămas din vilele din Venus, în rest totul a fost refăcut. Aici turiştii sunt cazaţi în regim all-inclusive, iar preţurile pleacă de la 800 de lei pe noapte, pentru o cameră dublă. Dacă în interiorul complexului au parte de toate facilităţile, în staţiune e dezastru.
Hotelierii din sudul litoralului speră ca în doi ani turiştii să găsească condiţii mai bune la mare pe măsură ce proiectul de lărgire a plajelor va fi pus în aplicare.
Un proiect finanţat cu fonduri europene prevede lărgirea plajelor cu 5 milioane de metri pătraţi până în 2022.
Înapoi la HomepagePuteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰