Antena Meniu Search
x

Curs valutar

Capitala europeană a culturii în 2021 va fi Timişoara. "Suntem conştienţi că greul de acum începe" (FOTO + VIDEO)

Capitala europeană a culturii în 2021 va fi Timişoara. Numele oraşulul câştigător a fost anunţat la Biblioteca Naţională a României. În finala au concurat şi Bucureştiul, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

de Redactia Observator

la 16.09.2016 , 21:03

Capitala europeană a culturii în 2021 va fi Timişoara. Numele oraşulul câştigător a fost anunţat la Biblioteca Naţională a României. În finala au concurat şi Bucureştiul, Cluj-Napoca şi Baia Mare.

Nicolae Robu, primarul Timişoarei, s-a declarat foarte bucuros că oraşul pe care îl conduce a fost desemnat Capitală Europeană a Culturii 2021, însă admite că această victorie reprezintă ”o răspundere uriaşă” şi este convins că ”greul de acum începe”.

La prezidiu s-au aflat Steve Green – preşedintele juriului European Capital of Culture (ECoC), Karel Bartak – şeful departamentului de Cultură din cadrul Comisiei Europene şi Corina Şuteu – Ministrul Culturii din România.

Vezi și

Ministrul Culturii din România, Corina Şuteu, a vorbit în deschiderea conferinţei de presă. ”Cultura este cea care generează un sens al apartenenţei României la Europa, iar diversitatea culturală este cea care ne ţine împreună”, a spus Corina Şuteu.

”Programele celor patru oraşe candidate la titlul de Capitală Europeană a Culturii 2021 au fost inovative, competiţia fiind una tensionată”, a declarat Karel Bartak. ”Acest concurs se bazează pe dialogul intercultural, pe deschiderea oraşelor europene către lume, iar sectoarele culturale şi creative au reuşit să reziste în aceste vremuri tulburi pe care le traversează Europa în faţa altor ramuri economice”, a adăugat el.

”Este un titlu care rămâne pe viaţă, nu doar pentru un an”, a declarat Steve Green, înainte de a anunţa numele oraşului câştigător.

Oficialii europeni au felicitat toate cele patru oraşe candidate, conceptul comun al dosarelor fiind dorinţa de a crea o punte între culturile europene.

Oraşul desemnat câştigător, Timişoara, va primi din partea UE şi un premiu de 1,5 milioane de euro.

Candidatura oraşului Timişoara a utilizat sloganul ”Luminează oraşul prin tine!”.

Oraşul găzduieşte anual între 3.500 şi 4.000 de evenimente culturale, iar 85-88% din bugetul cultural local este investit în susţinerea instituţiilor publice, doar 12-15% fiind rezervat sectorului independent şi ONG-urilor.

Timişoara şi-a structurat programul cultural sub forma unei călătorii, cu ”staţii- program/proiect” şi trasee pe şi de-a lungul canalului Bega, care conectează idei, oameni, locuri.

Redactia Observator Like

Observator  - Despre oameni, știrile așa cum trebuie să fie. ...

Întrebarea zilei
Aţi avea încredere să cumpăraţi o locuinţă nouă cu criptomonede?
Observator » Ştiri sociale » Capitala europeană a culturii în 2021 va fi Timişoara. "Suntem conştienţi că greul de acum începe" (FOTO + VIDEO)