Soarele de octombrie a copt căpşunile ca în miez de vară
Vremea ne schimbă şi obiceiurile alimentare. Toamna aceasta umple coşurile cu pere, struguri, gutui, dar şi căpşuni sau zmeură. Dacă în primăvară nu prea am găsit aceste fructe pe tarabe din cauza frigului, acum serele sunt încă pline. E drept însă, preţurile sunt de trufanda.
Vremea ne schimbă şi obiceiurile alimentare. Toamna aceasta umple coşurile cu pere, struguri, gutui, dar şi căpşuni sau zmeură. Dacă în primăvară nu prea am găsit aceste fructe pe tarabe din cauza frigului, acum serele sunt încă pline. E drept însă, preţurile sunt de trufanda.
Parfumate şi delicate, fructele dulci şi pline de vitamine colorează ca vara serele din satul Izvoru Mare. Şi asta după ce, la vremea lor, în iunie, au fost mici şi puţine din cauza îngheţului şi grindinei.
Soţii Voicu s-au cunoscut în Spania, la cules de căpşuni. S-au întors acasă unde şi-au deschis propria afacere. Au investit 70.000 de euro în 20 de sere şi într-un soi care rodeşte opt luni pe an.
Acum, chiar şi toamna, culeg câte 500 de kilograme de căpşuni pe săptămână. Vor ca în viitor să cultive şi zmeură, mai ales că cei mai mulţi clienţi ai lor sunt părinţi.
Zmeura de aici costă 35 de lei kilogramul, iar căpşunile 25 de lei, mult mai scumpe decât în vară, când erau vândute cu 10 lei. În pieţe, însă, căpşunile româneşti nu mai ajung. Găsim de import, la 35 de lei kilogramul.
Fructele cu gust de vară vor rezista până la minus 5 grade Celsius. La această temperatură, vor îngheţa. Atunci, spun agricultorii, jumătate din recoltă se va pierde.
Puteţi urmări ştirile Observator şi pe Google News şi WhatsApp! 📰