Antena Meniu Search
x

Video Căpşunile din Polovragi, pe cale de dispariţie: "Este foarte greu, nu poţi să te descurci"

Patria căpşunilor de la Polovragi îşi pierde, încet-încet, renumele creat de generaţii întregi. Dacă în anii trecuţi se scoteau bani frumoşi din vânzarea fructelor, acum oamenii mai cultivă căpşuni doar din pasiune. Mulţi cultivatori spun că afacerea nu mai rentează. Motive sunt nenumărate, de la vremea care le dă bătăi de cap, până la faptul că nu au unde să-şi vândă marfa.

de Redactia Observator

la 05.06.2021, 10:04

Vezi și
  • Un kilogram de căpşuni costă 15 lei, direct de la producători.

La Polovragi, mai este luna în care grădinile se umplu de căpşuni. Delicioasele fructe abia aşteaptă să fie culese şi ajung apoi în farfurii sau în borcanele de dulceaţă: "Asta este jolie, acesta e un soi jolie, e un pic mai închis la culoare. Are codiţa ridicată şi are multă savoare. Cine a gustat de la masa ta căpşuni, nu va pleca până nu va cumpăra". 

Cu toate acestea, afacerea nu mai merge ca pe vremuri. 

Citește și: Tartă cu căpșuni și cremă de mascapone: cea mai simplă rețetă

Mioara Mănescu, cultivator: Duc o tradiţie mai departe. Sunt din vechea gardă, ca să zic aşa. De mic copil am cultivat acest soi de căpşuni. Am plecat cu cele româneşti, iar acum ajuns să le pun pe cele care sunt de actualitate de piaţă. Sunt vaste motive. În primul rând ne afecteză şi clima. Suntem la o înălţime de 600 de metri altitudine, iar muntele ne provoacă brume timpurii, îngheţul la sol.

Pe acelaşi subiect

Cultivatorii spun că problemele nu sunt doar de ordin meteorologic. O altă problemă este legată de comercializarea căpşunilor autohtone. Oamenii nu au cui să vândă cantităţi mari, iar la piaţă sunt sufocaţi de fructele importate. 

Un kilogram de căpşuni costă 15 lei, direct de la producători

Maria Mănescu, cultivator: Este vorba şi despre vânzare. Noi nu avem un punct de desfacere. Înainte erau centre de colectare. Veneau din alte judeţe şi ne preluau marfa. Erau ca nişte samsari. Este foarte greu, nu poţi să te descurci. Eu am avut până la un hectar de căpşuni. Nu imi e ruşine să vă spun. Am ţinut fata în facultate cu banii de pe căpşuni. Aşa am reuşit să o susţin financiar.

Iar cultivarea căpşunilor s-a transformat dintr-o afacere extrem de profitabilă, într-o pasiune care aduce profit exact cât să poată merge mai departe. 

Maria Mănescu, cultivator: La mine nu mai este vorba despre partea financiară. Acum la mine este doar pasiune. Cu toate că oasele se mai înmoaie, am trecut de la bani la pasiune. Seara sau dimineaţa, vin în cultură, îmi iau o mână de căpşuni şi mănânc.

Un kilogram de căpşuni ajunge la 15 lei direct de la producători, dar aceştia spun că preţul o să scadă spre finalul sezonului de coacere. 

Ți-a plăcut acest articol?

Like
Întrebarea zilei

Sunteţi de acord ca permisul auto să poată fi obţinut de la 17 ani?

Observator » Stiri sociale » Căpşunile din Polovragi, pe cale de dispariţie: "Este foarte greu, nu poţi să te descurci"